Utočište postalo mučilište

Napuštene životinje, uglavno psi, stacionirani u prijedorskom azilu na glavnoj deponiji otpada Kurevo, za trinaest dana biće eutanizirani zbog nehumanih uslova u kojima trenutno borave.
Zbog toga se oglasilo i društvo za zaštitu životinja NOA iz Banje Luke koje je zatražilo zabranu rada ustanove koja prema riječima predsjednika NOA, Dragomira Mijića, trenutno liči na mučilište.
– Prijedorski azil smo posjetili u aprilu ove godine i tamo smo zatekli šokantne prizore koje do sada u svojoj praksi nismo vidjeli, jer se radi, ne o zbrinjavanju već zlostavljanju napuštenih pasa.
Sve smo dokumentovali fotografijama, jer je riječ o civilizacijski nedopustivom kršenju UN-ove deklaracije o osnovnim pravima životinja i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja RS i BiH te pravilnika. Psi u prijedorskom azilu borave na betonskoj podlozi ograđenoj zarđalom žicom, gdje se nalaze i tragovi krvi životinja. Izgladnjeli su i mršavi, povrijeđeni, promrzli i apatični. S vanjske strane leže raspadnuti leševi za koje se ne zna da li su uginuli nasilno ili od gladi. Ovom prilikom apelujemo na sve građane Srpske da ukoliko su u mogućnosti ponude bolji dom čovjekovom najboljem prijatelju – rekao je Mijić.
Mijić dodaje da će NOA tražiti kompletnu reviziju Inspektorata, jer za ovakvo stanje odgovornost snose oni koji su ga i propisali.
– Naša realnost je surova kada su u pitanju životinje. Iako je prijedorski azil iz budžeta Grada podržan sa 40.000 maraka, taj novac vjerovatno nije utrošen savjesno. Umjesto da se psi eutaniziraju i to samo u slučaju teške bolesti oni se ubijaju maljem a novac od injekcija se stavlja u džep. Više puta smo upozoravali na te probleme koji su ukorijenjeni duboko u institucijama. Slali smo dopise i na adresu načelnika Prijedora,Marka Pavića, ali smo ostali bez odgovora – ogorčen je Mijić.
Zoran Bulić, rukovodilac RJ deponija iz Prijedora, tvrdi da se prema životinjama smještenim u azilu nadležni ponašaju u skladu sa zakonskim propisima i da azil neće biti zatvoren.
– Daleko od toga da azil radi u nehumanim uslovima. Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da azil neće biti zatvoren, a iduće sedmice najavljen je i sastanak povodom izgradnje novog azila, nešto većeg i boljeg. Trenutno u azilu boravi 26 odraslih pasa i sedam štenadi. Proteklog mjeseca uspjeli smo udomiti njih 24, a nadamo se da će tako biti i u oktobru. Svakog mjeseca nam pristižu novi psi, a prema pravilniku Zakona o zaštiti životinja, pas u azilu može boraviti mjesec dana i tada se mora eutanizirati. Dakle problem nije finansijske prirode jer imamo podršku opštine. Nema mjesta tvrdnji da se prema životinjama smještenim u prihvatilište ponašamo nehumano. Dva puta mjesečno obavljamo veterinarske preglede, a pse koji su eutanazirani na propisani način zbrinjavamo mjesec dana. Sve prema slovu zakona. Napušteni psi u azilu svakodnevno se hrane posebnom hranom za pse, imaju vodu i vodi se računa o njihovoj higijeni – rekao je Bulić.

Udomljeno 20 pasa
Prijedorski azil ostvario je saradnju s volonterskom grupom „Ljubitelji pasa Banja Luka“.
– Posjetili smo prijedorski azil i tom prilikom smo u Banju Luku dopremili 20 pasa, od kojih smo veći dio uspjeli udomiti. Neki su čak otputovali i za Italiju, Srbiju. Ovom prilikom apelujemo na sve naše sugrađane da ako imaju priliku da udome neke od njih ili da nam pomognu doniranjem, novca, hrane za pse i ostalih potrepština – rekla je Aleksandra Neškov, iz „Ljubitelja pasa Banja Luka“.
Fokus

Comments are closed.