Uz poznavanje njemačkog jezika lakše do zaposlenja na Zapadu

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Sve više medicinskih radnika, ne samo sestara i tehničara već i ljekara, inžinjera radiologije, u Prijedoru pohađa kurseve njemačkog jezika ili jezičko-edukativne radionice, koje su za većinu i prva stepenica u potrazi za poslom negdje u inostranstvu.

Bez napretka

Njemačka i Austrija su najpoželjnije destinacije, mada nemaju ništa protiv odlaska ni u Ameriku ili Saudijsku Arabiju, gdje su čuli da bi plata ljekara mogla iznositi i do 5.000 eura.

– Ovdje nemamo mogućnosti da napredujemo, ograničeni smo i zato bez pauze već duže vrijeme učim njemački jezik. Želim što prije otići i većini je to trenutni izlaz iz cijele ove situacije – kaže Irma Jaskić, Prijedorčanka koja je na Banjalučkom univerzitetu stekla zvanje inžinjera radiologije.

Trenutno je nezaposlena, a posao u inostranstvu, osim onih koji ne rade, a imaju sreću da su u medicinskoj branši koja vani najbrže dolazi do posla, sanjaju čak i oni stalno zaposleni, poput Tijane Grujić. Radi u jednoj od prijedorskih apoteka i kaže da su “sve njene kolege zainteresovane da odu negdje dalje, van BiH”.

Stručno znanje

U jednom od centara za učenje stranih jezika u Prijedoru kažu da je interes za njemačkim jezikom trenutno najveći, mada se uče i norveški, poslovni engleski i italijanski.

Povremeno se, a na inicijativu polaznika, organizuju i jezičko-edukativne radionice na kojima je stručno znanje iz njemačkog ovih dana usavršavalo dvadesetak medicinara.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba

Comments are closed.