Vajarska radionica za djecu sa poteškoćama u razvoju

18-Prijedor---djeca-sa-poteskocama-u-razvoju-na-vajarskoj-radionici

Vajarska radionica za djecu sa poteškoćama u razvoju jedan je od niza sadržaja kojima Muzej Kozare iz Prijedora obilježava 18. maj, Međunarodni dan muzeja.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je radionica organizovana u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar Sunce“ Prijedor.

„Vajarsku radionicu za desetak štićenika `Centra Sunce` vodi kustos likovne zbirke Muzeja Kozare, a održava se u lapidarijumu muzeja“, naveo je Radonjić.

On je najavio da Muzej Kozare danas počinje akciju „Poklonite miuzeju“ odlučivši se za jedan novi pristup u dopunjavanju muzejskih zbirki.

18-Prijedor---lapidarijum-Muzeja-Kozare

„Radi se o javnom pozivu svim građanima Prijedora koji posjeduju interesantne predmete, fotografije, dokumente iz perioda od 1950. do 1990. godine, akoji su spremni da Muzeju Kozare poklone dio svoje prošlosti i svojih uspomena koje bi muzej iskoristio u narednoj godini za realiazaciju istorijske izložbe o tom periodu“, pojasnio je Radonjić.

Treća aktivnost koju Muzej Kozare priređuje danas u povodu Međunarodnog dana muzeja jeste etnološka izložba „Stari zanati“ čiji autor je kustos etnološke zbirke Muzeja Kozare Marija Radaković.

U Muzeju Kozare aktuelne su tri izložbe i jedna stalna postavka iz likovne zbirke. Riječ je o dvijema etnološkim izložbama – „Stari zanati“ i „Tragovima naših predaka“, koja prikazuje narodne nošnje iz zbirke Aleksandra Dragića, te o jednoj istorijskoj izložbi, „Kozara, spomenik slobode“, realizovanoj u saradnji sa Nacionalnim parkom „Kozara“.

18-Prijedor---kustos-Aleksa-Milic-vodi-vajarsku-radionicu-za-djecu-sa-poteskocama-u-razvoju

Međunarodni dan muzeja, 18. maj, obilježava se od 1977. godine, a u Muzeju Kozare od 2006. godine. Noć muzeja u svijetu se obilježava od 1997. godine, a u Muzeju Kozare od 2008. godine, a održava se prve subote nakon Međunarodnog dana muzeja.

Autor: SRNA

Comments are closed.