Vakcine protiv gripa zasad samo u apotekama

Vakcinu protiv sezonskog gripa Prijedorčani su počeli naručivati i nabavljati u nekim ovdašnjim apotekema, budući da Dom zdravlja Prijedor još uvijek nije nabavio vakcine protiv gripa za kategorije stanovništva koje se žele vakcinisati prema ličnom izboru.

Sugrađani koji se žele vakcinisati na vrijeme odlučuju sa na kupovinu vakcine u apoteci po cijeni od 17,70 KM, a potom se obraćaju medicinskom osoblju za uslugu davanja vakcine.

Vakcinacija je najsigurnija preventiva za sezonski grip kojom se građani štite od svih komplikacija koje oboljenje može izazvati, a čime se ujedno smanjuju i troškove liječenja.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, a posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci, zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća i slično.

Osim komercialnih, koje su u Prijedoru lani koštale 20 KM, Dom zdravlja Prijedor trebalo bi da dobije i besplatne vakcine koje za određene kategorije stanovništva obezbijeđuju Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema ranije utvrđenim kriterijumima, pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od inzulin zavisnog dijabetesa i pacijenti koji su imali neku od komplikovanih operacija na srcu.

Pravo na besplatne vakcine imaju i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije, te osobe u kolektivnim smještajima kao što su domovi za stara i nemoćna lica, za lica sa posebnim potrebama i kolektivni smještaji za izbjegla i raseljena lica.

GradPrijedor.com

Comments are closed.