Vandali uništili izletište Pašinac

Polomljene klupe i stolovi, razbijene flaše, smećem potpuno zatrpano korito potoka, samo je dio slike jednog od najstarijih prijedorskih izletišta Pašinac.
Iako bi trebalo da predstavlja oazu zelenila i prirodnih ljepota, vandali su izletište gotovo potpuno uništili.
To je posebno razočaralo mještane ovog naselja koji kažu da ovako nešto nisu očekivali pogotovo što se dugo čekalo na uređenje izletišta.
– Nikako ne razumijem omladinu koja uvijek traži da im se urede prostori za druženje, a onda da se ovako nešto desi. Ovo iživljavanje nad prirodnim ljepotama je strašno – rekao je mještanin Draško Đenadija.
On je dodao da je prije pet godina u uređenje izletišta, pored opštine Prijedor, bilo uključeno i Ekološko društvo „Kozara“ te mnoga državna i privatna preduzeća, učenici, izviđači i mnogi drugi.
– Tada je obnovljena i stara česma sa ljekovitom vodom, koja na ovom mjestu teče vijekovima i mještani tvrde da je izuzetnog kvaliteta. Postavljene su i izletničke klupe, locirana mjesta za roštiljanje, uređeni i sportski tereni. Čak su postavljeni i reflektori ne bi li se stalo na kraj vandalima koji ovdje dolaze noću i ruše sve pred sobom. Međutim, ovo je ipak postalo ruglo i odraz naše nekulture – kazao je Đenadija.
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Čirkin Polje Zlatko Ritan kaže da su stanovnici u više navrata opominjali nadležne da nešto učine, ali da se rušenje izletišta nastavlja.
– Za ovakvo stanje izletišta koje datira čak iz dvadesetih godina prošlog vijeka krivi su izletnici koji dolaze i ostavljaju gomile smeća, bacaju automobilske gume u potok, lome klupe i stolove, čak i sportske rekvizite i razbijaju reflektore – rekao je Ritan.
Ponovo uređenje
Ekološko društvo „Kozara“ uz saradnju sa lokalnom zajednicom ponovo će pokrenuti akciju uređenja izletišta.
– Resornom ministarstvu proslijeđen je projekat koji bi bio finansiran sredstvima UNDP-a o revitalizaciji dječijih igrališta i zelenih površina, što obuhvata i program uređenja izletišta na Pašincu i Dječije igraonice na Partizanskom groblju – kazala je član Upravnog odbora ovog društva Biljana Malbašić.
Glas Srpske

Comments are closed.