Vandalizam u Raškovcu-Oskrnavljeno partizansko spomen-obilježje

Nepoznati vandali pokušali su skinuti bronzanu ploču sa spomen-obilježja u Raškovcu, podignutog partizanskim borcima i civilima koji su strijeljani u proljeće 1942. godine.

Veljko Rodić, predsjednik Opštinske organizacije SUBNOR-a, kaže da je cilj ovog vandalskog čina bilo isključivo koristoljublje, jer se radi o bronzanoj ploči teškoj najmanje desetak kilograma.

– Taj neko pokušao je da skine bronzanu ploču kako bi je prodao i za to uzeo nekakav sitan novac, ne mareći da tim činom skrnavi jednu svetinju – rekao je Rodić i dodao da su, tokom ove godine, zabilježena i oštećenja spomen-obilježja koja su za motiv imala nanošenje štete istoriji Kozare i Prijedora.

– Negdje početkom godine, u krugu prijedorske Ciglane, gdje je od 1942. godine do kraja rata bio logor kroz koji je prošlo preko 14 hiljada Prijedorčana, vandali su oskrnavili spomen-skulpturu malog logoraša. U ovom slučaju se nije radilo o koristoljublju nego o namjernom skrnavljenju spomenobilježja, posvećenog civilnim žrtvama iz Drugog svjetskog rata – rekao je Rodić.

U prijedorskom SUBNOR-u podsjećaju i na oštećenje partizanskog spomen-obilježja u Donjoj Dragotinji, te još neka u ranijem periodu, apelujući na sugrađane da policiji prijave svaki pokušaj uništavanja partizanskih spomen-obilježja, jer će time sačuvati i svijetli dio istorije svoga grada.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.