Vasilica za dobro zdravlje i sreću

Prijedorski Romi juče su se okupili u prostorijama ovdašnjeg udruženja kako bi obilježili svoj tradicionalni praznik – Vasilica.

Običaj koji datira još iz perioda poslije Drugog svjetskog rata, je da se Romi okupe ujutro 14. januara kako bi jedni drugima poželjeli zdravlje, sreću i bolji život u novoj godini.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević je rekao da je u nastojanjima da održi i ovaj tradicionalni običaj romskog naroda, imao podršku Saveza Roma Republike Srpske.

– To je običaj koji su njegovali naši preci i ovim smo željeli da to prenesemo na naše mlade, da se tradicija nastavi, da se njeguju naši stari običaji i kultura ovog naroda koja je svojevrstan fenomen – kazao je Salešević.

On je dodao da Vasilica znači zdravlje, sreću i veselje.

– Veoma mi je drago što smo u Udruženju oživjeli ovaj običaj okupljanja na ovaj dan, da uz bogatu trpezu, koja inače nije svakodnevnica svake romske porodice, ali koja je simbol želje da to postane stvarnost – kazao je Salešević.

Običaj je da se na ovaj dan okupi i staro i mlado, da se u svečanoj atmosferi zapali neparan broj svijeća na bijeloj pogači i da cijeli dan prođe u veselju uz romsku muziku.

– Mi smo veseo narod i uvijek smo dobro živjeli sa našim komšijama bilo koje vjere i nacije. Na ovaj dan želimo da poručimo da iste želje koje želimo našem narodu, želimo i svima onima koji ne pate od predrasuda i koji nas Rome prihvataju u svojim sredinama – rekao je Salešević.

Na području opštine Prijedor živi oko 650 Roma, koji već nekoliko godina ostvaruju svoja prava i putem Udruženja Roma, čiji je predsjednik odnedavno postao i odbornik u Skupštini opštine Prijedor.

– Imamo veoma dobru saradnju sa opštinom Prijedor i pored redovnih sredstava koje dobijamo kao udruženje, načelnik nam često izlazi u susret i podržava naše brojne aktivnosti, kao što je podrška našim učenicima i studentima putem stipendija, ali i našem fudbalskom klubu – rekao je Salešević.

Prema riječima Rame Saleševića, gotovo 60 odsto Roma u Prijedoru ne govori maternji, romski jezik, tako da će u narednom periodu nastojati da omladina upozna svoj jezik, a planirano je i osnivanje kulturno-umjetničkog društva koje će njegovati romsku bogatu kulturnu baštinu i običaje.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.