Vatrogasci ne gase vatru

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor, nakon višemjesečnog tinjanja problema koji su iskrsli na relaciji vršioca dužnosti komandira Mila Međeda i dvojice radnika, stanje je kulminirao otkazima vatrogasaca Marija Radinovića i Zorana Ružičića. Po svemu sudeći, to neće riješiti problem već naprotiv produbiti ga. I jedna i druga strana imaju svoju priču.
– U skladu sa zakonom, a nakon izjava jednog broja radnika koje su uzete pod potpunom materijalnom i krivičnom odgovornošću, Disciplinska komisija je provela postupak, te je na osnovu njenog prijedloga doneseno rješenje o prestanku radnog odnosa za Marija Radinovića i Zorana Ružičića – rekao je juče v.d. komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Mile Međed. On je pojasnio da su se pomenuti lažno predstavljali nadležnim republičkim institucijama, kao predstavnici radnika, kako bi izdejstvovali njegovu smjenu. Sve je, kako kaže, počelo anonimnim prijavama nadležnim inspekcijskim službama, kao i otvorenim najavama da će ga uz podršku nekih političara smijeniti.
– Radinović je kao predsjednik Sindikalne organizacije TVJ Prijedor u februaru ove godine zatražio kontrolu rada u pomenutoj vatrogasnoj službi.
Učinio je to, a da nije održao sindikalni sastanak na kojem bi se o tome raspravljalo – tvrdi Međed.
Međed kaže da je nakon anonimnih prijava opštinskim i republičkim nadležnim službama, te prijava upućenih na adresu Ombudsmana i Agencije za istrage i zaštitu, o raznim malverzacijama u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, lično pozvao krim-službu Stanice javne bezbjednosti Prijedor kako bi provjerila te tvrdnje. Po njegovim riječima, nadležni policijski službenici, nakon provjere, utvrdili su da u TVJ ne postoje nikakvi elementi krivične odgovornosti.
Međed odbija i sve optužbe da je vršio mobing nad radnicima, te smatra da je to činjeno nad njim, jer je kako tvrdi njegova porodica ovim problemom mjesecima istraumirana.
Na optužbe da se na vrhu vatrogasne službe nalazi kao vršilac dužnosti pune četiri godine, a imenovan je samo na dva mjeseca, te da nema adekvatnu stručnu spremu, Međedov pravni zastupnik advokat Dragan Radetić kaže da za to treba pitati nadležne u opštini.
– U nadležnoj opštinskoj službi postoje ljudi koji predlažu i imenuju komandire TVJ i istovremeno provjeravaju da li ispunjavaju sve uslove. Mile Međed sebe niti je postavio na ovu funkciju niti se može sam razriješiti – rekao je Radetić.
Mario Radinović kome je juče, zbog rješenja o otkazu bilo onemogućeno da dođe na posao tvrdi da ga je Međed optužio da je autor anonimnih prijava, što energično odbacuje.
Smatra da je takva optužba zakonski neutemeljena zbog čega se obratio pravnoj službi Sindikata. Sve je, po njemu počelo prošle godine kada je htio da prima platu u skladu sa svojom stručnom spremom.
– Ja sam se inspekciji rada obratio u junu prošle godine sa zahtjevom da mi se izjednači plata sa stručnom spremom, kao što je bilo priznato jednom broju radnika. Inspekcija je obavila kontrolu i uočila neke nepravilnosti. Nakon toga slijedi tortura prema meni, nazivan sam pogrdnim imenima i vrijeđan – kaže Radinović, koji negira tvrdnje Mile Međeda da se sve ovo radi u namjeri njegove smjene.
Odluku disciplinske komisije, koju je, kako tvrdi imenovao sam komandir, smatra pristrasnom jer neki njeni članovi imaju namjeru zaposliti sinove u ovu službu.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.