Velika dugovanja za struju-Reprogram mnogima jedini spas

U „Elektroprivredi“ Republike Srpske su ozbiljno shvatili nalaze revizora i upozorenja predsjednika Republike Srpske o krađi struje. Neki od najvećih dužnika već su potpisali reprograme, a među njima ima ustanova i preduzeća iz Prijedora. Nagomilana dugovanja kvalifikuju se po starosti i po veličini duga. Kako bi se što lakše nivelisao minus,
„Elektroprivreda“ je potpisala nove reprograme u ukupnom iznosu od 50 miliona maraka. Sa prijedorskom bolnicom, koja za struju duguje oko tri i po miliona maraka, dogovoreno je odloženo plaćanje na deset godina, potvrdio je Mirko Sovilj, direktor ove zdravstvene ustanove.
– Taj reprogram podrazumijeva oslobađanje jednog dijela kamata, tako da mi, u ovom momentu, imamo sređenu situaciju sa „Elektrodistribucijom“. Obaveza nam je da, na osnovu reprograma, plaćamo 17.800 KM mjesečno – pojasnio je Sovilj.
Reprogram na deset godina nuđen je i prijedorskom „Vodovodu“, ali oni na to još nisu pristali. Pregovaraju sa opštinskim vlastima i Vladom Srpske kako da riješe problem i vrate blizu devet miliona maraka duga.
– Vodovod to, apsolutno, ne može sam da riješi. U saradnji sa Opštinom tražimo rješenje. Problem je što nismo u situaciji da plaćamo ni tekuću potrošnju – rekao je Vlado Reljić, direktor ovog preduzeća.
Ne duguju samo preduzeća, već i građani. U „Elektroprivredi“ navode primjer jedne Banjalučanke koja ima nevjerovatnih 60 hiljada maraca duga. Tvrde da ne mogu sami da naplate dugovanja. Pored sudstva, koje sporo rješava tužbe, moraju da se aktiviraju i ostali kontrolni organi, tvrde u ovom preduzeću. Za sve strujokradice imaju loše vijesti. Nedavno su potpisali zahtjev prema direktoru Policije u kojem traže intenziviranje saradnje u pogledu otkrivanja neovlaštene potrošnje. Ovaj plan „Elektroprivreda“ je izradila nakon oštrih kritika glavnog revizora. Uprava je, sa resornim ministrom, na razgovore išla, čak, i kod predsjednika Republike. Gubici na mreži i dalje su visoki, preko 16 odsto. „Elektrokrajina“ je, samo u 2010. godini, četvrtinu struje gubila na ovaj način. U posljednjih deset godina, u Srpskoj je ukradena struja u vrijednosti 500 miliona maraka.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.