Velika očekivanja od auto-puta Banjaluka – Prijedor [video]

Na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske zakazanoj za 26. novembar, govoriće se i o Planu parcelacije za auto-put Banjaluka – Prijedor, po kratkom postupku. Iako će se o trasi tek raspravljati, od čitavog projekta mnogo očekuju i građani i prijedorska Gradska uprava.

Rezultati višekriterijumskog kompromisnog vrednovanja, poznatijeg kao „VIKOR“ metoda, pokazali su da je od tri ponuđene trase budućeg auto-puta Banjaluka – Prijedor, najpovoljnija ona dužine 42 kilometra, koja će prolaziti ispod Kozare.

Ukoliko sve bude teklo po planu, dugo očekivani auto-put trebalo bi da prolazi i kroz neku od dolina nedaleko od prijedorskog sela Palančište. Iako konačna trasa još nije poznata, stanovnici Palančišta kažu da nemaju ništa protiv da auto-put prođe kroz njihovo mjesto.

– Put je potreban svakom i treba da se gradi. Nije bitno kuda treba da prolazi, jer je potreban svima nama i treba stati iza svake gradnje puteva – smatra Mikailo Vokić iz sela Veliko Palančište.

Spremni su i da, ukoliko bude potrebno, ustupe zemlju za izgradnju auto-puta jer su, kako ističu, svjesni opšteg značaja ovog projekta.

– Ne bi bilo nikakvih problema da ide preko moje zemlje. Mi to ne možemo zabraniti, i naravno da ćemo ustupiti zemlju uz određenu naknadu – ističe mještanin Slobodan Banović.

Јedno je sigurno –Prijedorčani s nestrpljenjem očekuju početak ovog projekta. Izgradnji auto-puta posebno se raduju oni koji relaciju od Prijedora do Banjaluke prelaze svakodnevno.

– Auto-put će dobro doći cijeloj ovoj regiji. Rasteretiće put Prijedor – Banjaluka, koji je preopterećenvelikim brojem vozila i ujedno skratiti vrijeme putovanja i učiniti ga sigurnijim – smatra taksista Savan Zmijanjac.

Zahvaljujući savremenoj putnoj mreži, čitava regija otvoriće se prema svijetu, ističe gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. Posebno je značajno i to što je u sklopu eksproprijacije zemljišta za auto-put predviđen i prostor za izgradnju magistralnog gasovoda.

– Sa razvojem i dovođenjem plinovoda na ove prostore, imaćemo priliku i za dalji razvoj privrede. Dakle, s ovim projektom možemo očekivati sve što je potrebno za ubrzan razvoj regije – smatra Đaković.

Ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banjaluka – Prijedor) između Vlade Srpske i kineske kompanije „SDHS SCI BH“ potpisan je u decembru 2018. godine. Kineski investitor u izgradnju auto-puta uložiće oko 297 miliona evra.

Izvor: RTRS

Comments are closed.