Vico Savić – Šest decenija donosi sreću

Uskoro je kraj sezone grijanja, što bi trebalo da znači da jedini prijedorski dimnjačar Vico Savić do sljedeće zime neće imati posla. On tvrdi da za gotovo 60 godina dimnjačarskog staža ljude još nije uspio da nauči da se dimnjaci čiste kad prestane sezona i kada se ne loži.
– Gdje god sam čistio dimnjak uvijek sam govorio da ne čekaju zadnji čas. Kada započne sezona grijanja bukvalno smo zatrpani pozivima i nismo u mogućnosti da se svima odazovemo. Sjećam se kada sam jednoj gospođi rekao da mogu doći za 15 dana, odgovorila mi da joj mi trebamo za 15 minuta, jer je dimnjak začepljen i naravno nije bila jedina sa ovakvim zahtjevom – priča Vico.
On je na prijedorskim krovovima dočekao i penziju, vjerujući da je mnogima donio i sreću, bez obzira na to da li su se hvatali za dugme ili ne.
– Smatra se da je nekada začepljen dimnjak značio katastrofu, hladnu kuću, bez toplog ručka. Mnogi još uvijek vjeruju da kada vide dimnjačara treba da se uhvate za dugme i zamisle želju, da sreća ne pobjegne – rekao je Vico, zasigurno jedan od simbola Prijedora.
Bio je veoma mlad kada je postao dimnjačar i kaže da se nikada nije pokajao. Prošao je skoro svaku kuću i gotovo da nema dimnjaka u Prijedoru koji nije očistio. Bilo je to vrijeme kad nije bilo centralnog grijanja i imao je mnogo posla.
– Radni vijek mi je prošao kao tren, ali za razliku od onih koji rade u kancelarijama, uvijek sam bio na otvorenom. Bilo je raznih opasnosti od zapaljenih dimnjaka, do padova sa visokih krovova, ali nikada mi se ništa loše nije desilo. Ono što ću uvijek pamtiti je da su mi se najviše radovala djeca, koja su nekada trčala ispred mene ulicom i najavljivala dolazak dimnjačara – rekao je Vico.
Tajne zanata
Vico Savić je razočaran što nije imao kome da prenese tajne ovoga zanata.
– U sadašnjem vremenu, kada je izuzetno teško naći neki posao, niko od mladih ne želi da se bavi ovim poslom, jer je on za njih prljav, a nije ni bog zna kako plaćen. Tako će i ovo, poput mnogih drugih zanimanja, vrlo brzo otići u istoriju – kaže sa sjetom Savić.
Glas Srpske

Comments are closed.