Vijenci na spomeniku partizanskog komandanta

Predstavnici SUBNOR-a RS, vlasti potkozarskih opština, ustanova i institucija koje nose ime dr Mladena Stojanovića danas su u Prijedoru polaganjem vijenaca ispred njegovog spomenika obilježili 66. godina od pogibije ovog legendarnog komandanta kozarskih partizana i velikog humaniste. Predsjednik SUBNOR-a RS, Blagoja Gajić, istakao je da „životni kredo i ideali dr Mladena Stojanovića sadašnjim i budućim generacijama treba da budu vodilje kroz život“.

Stojanovića i njegovih 11 saboraca, koji su se liječili u partizanskoj bolnici u selu Jošavka kod Čelinca, ubili su četnici 1. aprila 1942. godine.

U partizanskim redovima pod njegovom komandom u proljeće 1942. godine nalazilo se 3.500 boraca, čime je ova jedinica bila jedna od najvećih partizanskih jedinica na Balkanu.

Omiljen među svim slojevima društva, od intelektualaca, radnika, seljaka do mladih, postao je za života legenda u Potkozarju, a osim što je sa svojim saborcima bio simbol Kozare i borbe protiv fašizma, ostavio je i dubok trag u razvoju zdravstva, kulture i sporta.

Izvor: Dnevni avaz – ONASA

Comments are closed.