Vijenci poginulim poginulim borcima NOR-a

20150508124303_304113

Polaganjem vijenaca poginulim borcima NOR-a na Partizanskom groblju u Prijedoru je danas počelo obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je stanovništvo Potkozarja i Kozare puno žrtvovalo u borbi protiv fašizma.

„Danas mnogi žele da prekrajaju istoriju, pa im se sviđa to da su antifašisti, a zaboravljaju svoju prošlost. Samo malo da se okrenu, vidjeli bi da su oni bili na sasvim drugoj strani“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio na činjenicu da je Prijedor sa okolinom 16. maja 1944. bio najveća slobodna teritorija u Evropi, ocjenjujući da to govori o slobodarskoj tradiciji naroda.

„Mi sa Kozare nismo se nikad znali gurati u prve redove, izuzev u borbi protiv fašista, ali, evo, došlo je vrijeme da možemo jasno i glasno svima reći da su stanovnici Potkozarja bili u prvim redovima u borbi protiv fašista“, istakao je Pavić.

On je naglasio da i danas antifašisti i borci protiv fašizma treba da prenose na mlade generacije svoja sjećanja i ideale za koje su se borili.

„Mi ne treba da zaboravimo zlo fašizma, treba da se suprotstavimo onima koji žele prekrojiti istoriju, ali naš pogled je uprt u budućnost“, dodao je Pavić.

Pavić je danas posjetio članove SUBNOR-a i za pet nosilaca partizanske spomenice uručio novčanu pomoć od po 200 KM.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana pobjede biće održana sutra u Omarskoj.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.