Vikend u znaku padobranaca

Sve je spremno za početak 16. Petrovdanskog padobranskog kupa „Prijedor 2011“ koji će se održati 01.-03. jula na Aerodromu Urije, konstatovano je juče na sjednici Organizacionog odbora ovog takmičenja. Direktor kupa Manojlo Milovanović potvrdio je da je sve spremno za početak ove tradicionalne vazduhoplovne manifestacije koja je i u zvaničnom kalendaru evropskih takmičenja svjetske Vazduhoplovne asocijacije.On je dodao da je već pozanto da će najveća zanimljivost kupa biti što će na njemu biti izveden i 7000-ti takmičarski skok od početka održavanja ove manifestacije.
-Najavljen je dolazak 12-15 ekipa odnosno oko 70 takmičara. I ove godine očekujemo veliki odziv padobranske elite iz iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Austrije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rekao je Milovanović.
Padobranski skokovi će se izvoditi po Pravilniku međunarodne FAI asocijacije u klasičnoj disciplini skok na cilj. Sa visine od 1100 metara izvodi se osam skokova uz polufinalne i finalne skokove, a svaka ekipa broji po pet takmičara. Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 12 časova, a kako se očekuje ovogodišnji kup će otvoriti premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić. Proglašenje pobjednika će biti u nedjelju 3. jula u 16 časova.
Organizatori ovogodišnjeg izdanja Petrovdanskog padobranskog kupa su Vazduhoplovni savez BiH, Vazduhoplovni savez Republike Srpske i Aero klub „Prijedor“, a pokrovitelji Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS i opština Prijedor.
Tokom 15 proteklih kupova na sportskom aerodromu “Urije” izvedena su 6923 skoka, a takmičila su se 588 padobranca i 158 ekipa iz Danske, Sjeverne Irske, Rusije, SAD, Mađarske i svih bivših jugoslovenskih republika.
Glas Srpske

Comments are closed.