Više mladih čitalaca

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ u prvih šest mjeseci ove godine dobila je oko 1500 članova, od čega je oko 500 djece.
Direktor ove ustanove Mara Ećim potvrdila je da su oni za ovaj period posjetili biblioteku 10.700 puta i iznajmili 13.389 knjiga.
– Sudeći po ovom broju, ne možemo reći da Prijedorčani ne čitaju, ali bismo bili zadovoljni da je taj broj još i veći – kazala je Ećimova.
Ona je dodala da biblioteka nastoji da svojim članovima poboljša ponudu, tako da im je pored gradske čitaonice na raspolaganju i Kutak za najmlađe koji je otvoren početkom ove godine. Djeca mogu da razgledaju slikovnice, druže se sa knjigom, a i pogledaju sinhronizovani crtani film iz bogate videoteke.
Potrudili smo se da svakog mjeseca imamo po jedno književno veče. Budući da je počeo sa radom i Klub ljubitelja knjige, imali smo i nekoliko projekcija dokumentarnih filmova, zatim koncert Darija Zombre. Obilježili smo Svjetski dan poezije, uz nedavno gostovanje Nenada Grujičića i polemiku o tradicionalnoj ojkači, kazala je Ećimova.
Ona je dodala da je za sada nerješiv problem ove ustanove nedostatak prostora, čime je donekle otežan rad i biblioteke i Muzeja Kozare, u čijem se prostoru nalaze više od četiri decenije.
– Radimo koliko možemo u datim uslovima, ali nastojimo da se približimo običnom čovjeku tako što organizujemo izložbe knjiga na otvorenom, kakva je nedavno bila izložba „Stara i rijetka knjiga“, zatim književno podne u obližnjem kafiću ili besplatno učlanjenje novih članova na otvorenom, koje je organizovano za Svetog Savu i 24. maja povodom Dana biblioteke – kazala je Ećimova.

Nacionalne manjine
Ona je dodala da je novina u radu ove ustanove što je u toku formiranje nacionalnih odjeljenja sa knjigama na slovenačkom, češkom i romskom jeziku, što će svakako omogućiti nacionalnim manjinama da pronađu knjige na svom jeziku.
Glas Srpske

Comments are closed.