Višečlana porodica živi u kontejneru

Sedmočlana porodica Slađane Todorović i Drage Jurića iz Gornjih Orlovaca kod Prijedora već četiri mjeseca živi u građevinskom kontejneru. Kada kiša pada, kontejner prokišnjava, a najviše se plaše predstojeće zime. Hrabrost je drugo ime 41-ogodišnje Slađane Todorović, majke tri sina i dvije kćerke, koja je zajedno sa suprugom Dragom, odvažno krenula u borbu sa životnim okolnostima. Ova sedmočlana porodica od opštine je dobila zemljište u Gornjim Orlovcima, ali nisu imali novca da počnu graditi kuću.

Uspjeli su da kupe građevinski kontejner i ambar, obrađuju zemlju, uzgajaju svinje i perad. Iako su iskopali bunar i uveli struju u kontejner, neostvareni san im je kuća u kojoj će imati kupatilo.

„Kada je kiša prokišnjava nam unutra, hladno je, djeca su se prehladila. Idu ujutro u školu, a ja moram ustati u pet da bih zagrijala kuću, da bih čaj skuvala, tako svako jutro. Nije mi teško, volim ustati i djecu ispratiti. Čisti su i redovni đaci, borim se koliko mogu. Heroj sam za njih sviju“, kaže Slađana Todorović.

Ni Slađana ni Drago nisu zaposleni, a jedino primanje ove porodice je 240 maraka dječijeg doplatka.

„Zemlju obrađujemo, posijali smo luk, to je jedino. Ali, najgore je što je djeci, a i nama hladno“, kaže Drago Jurić.

U prijedorskom Centru za socijalni rad, ova porodica uvijek je bila prioritet upravo zbog brižne majke Slađane, koja je, kako kažu socijalni radnici, svaku vrstu pomoći iskoristila na najbolji način.

„Kao što vidite oni su vrijedni ljudi, ne čekaju da im nešto padne s neba, nego se sami trude, uzeli su život poprilično u svoje ruke. Uzgajaju svinje, vrijedni su mladi, dobri i perspektivni. Jedino što za sada nisu stambeno zbrinuti, ali Centar je tu zaista nemoćan jer nemamo dovoljno sredstava“, kaže Vera Vencelj, socijalna radnica.

I dok strahuje pred zimom, ova sedmočlana porodica nada se da će uskoro dobiti krov nad glavom. Vjeruju u bolje sutra i da ih društvo neće iznevjeriti.

Comments are closed.