Vitezovi na Kozari ukrstili mačeve

Među nekoliko hiljada posjetilica koji su zbog „Dana zime na Kozari“ nedjelju proveli na Mrakovici bili su i vitezovi. Riječ je o momcima koji su članovi Udruženja građana „Rusag” koje njeguje srednjovjekovnu tradiciju i rod viteštva.

– Bavimo se rekonstrukcijom istorije srednjeg vijeka, konkretnije srednjovjekovnom Bosnom. I još bliže prostorom iz tog perioda na kojem danas živimo. Grupa drugara okupila se oko te ideje. U početku su to bili kozarački vitezovi, jer su članovi bili odavde, a kako se ideja razvijala i rastao broj članova odlučili smo prije dvije godine da formiramo Udruženje koje će pokrivati područje cijele države, „Rusag“ što znači vlastelu srednjovjekovne Bosne koja se okupljala oko kralja. „Rusag je u stvari taj skup vlastelina – kaže jedan od vitezova Ognjen Drljača, inače kapetan ekipe za srednjovjekovne borbe.

Dodaje da pokušavaju okupiti mlade ljude koji su zainteresovani za viteški način života. Bilo da je riječ o srednjovjekovnoj borbi ili zanatima koji datiraju iz tog vremena. Vitezovi „Rusag-a“ dobro su i opremljeni. Imaju svoj grb i zastavu, autentične oklope, viteške odore, mačeve, alat, obuću koja do u nijansu liči na onu srednjovjekovnu.

– Opremu pravimo sami a jedan dio smo nabavili i iz inostranstva. Trenutno se u BiH niko ne bavi s tim osim nekoliko naših članova – kaže vitez „Rusaga-a“ Ognjen.

Udruženje se finansira preko članstva ili projekata u kojim pokušavaju da nabave potrebnu opremu i zainteresuju potencijalne članove da im se pridruže. To je bio i motiv dolaska na Kozaru gdje su obučeni u vitešku odjeću s mačevima i štitovima „vratili vrijeme“ i posjetiocima na licu mjesta pokazali djelić Kozare iz srednjeg vijeka. Slično će već tokom maja ponoviti u Srbiji, potom vitezovi u avgustu s dvije ekipe istovremeno odlaze u Koprivnicu (Hrvatska) i Despotovac (Srbija). Drljača naglašava da će u Rusag u Prijedoru, u junu mjesecu, organizovati već tradicionalni festival viteštva na kojem će biti predstavljene i njihove radionice vezane za pravljenje srednjovjekovnih oklopa.

„Rusag“ danas ima preko 20 članova.

Autor: D. Stojnić – InfoPrijedor.ba

Comments are closed.