Vlada spasava bolnice-Prijedorska bolnica nezasluženo na listi ugroženih

Uprkos milionskim dugovanjima, direktori bolnica u Doboju, Prijedoru, Kasindolu i Nevesinju neće biti smijenjeni jer su radili savjesno, rekao je Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvima ovih zdravstvenih ustanova.
Po njegovim riječima, problemi su uzrokovani povećanjem obima posla, dugogodišnjim dugovanjima i prispjelim kamatama za poreske obaveze koje su sadašnji direktori naslijedili iz ranijeg perioda.
Ipak, rješenje, kako kaže, mora da bude pronađeno što prije, bilo u vidu kredita ili bilo koje druge vrste finansijske injekcije Vlade RS.
Škrbić priznaje i da se u ovoj priči nezasluženo našla Opšta bolnica Prijedor, jer postiže veoma dobre rezultate, a većinu dugovanja izmiruje na vrijeme. Goruće stanje trenutno je u bolnicama Doboj i Kasindo, čija dugovanja dostižu cifre od 4,5, odnosno 10 miliona KM.
„Sadašnje rukovodstvo prijedorske bolnice je, po dolasku 2005. godine, preuzelo dug od skoro 20 miliona KM, a sada su izmirene sve obaveze, osim tekućih. Bolnica Doboj se savjesno ponašala i mnogo je uradila na uštedi energije i racionalizaciji kadra. U posljednjih nekoliko godina nije povećan broj radnika, a slično se ponašala i bolnica Kasindo. Do kraja godine problem Nevesinja riješićemo novom opremom i useljenjem u uređeniji prostor“, pojasnio je Škrbić.
Mirko Sovilj, direktor Opšte bolnice Prijedor, naglasio je da je ova bolnica, sa nivoa boljeg stacionara, dostigla nivo dobro opremljene zdravstvene ustanove.
„Iznenađeni smo navodnom teškom situacijom jer to nije istina. Račune za komunalije izmirujemo, kao i obaveze prema zaposlenima. Obaveze prema dobavljačima su izostale i to su jedina dugovanja. Reprogrami nas opterećuju, ali je situacija pod kontrolom. Sposobni smo da svoje obaveze ispunjavamo“, kazao je Sovilj.
Duško Vasić, direktor Opšte bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, istakao je da ova zdravstvena ustanova ima najmanje neizmirenih obaveza prema radnicima i dobavljačima.
„Pokrivamo ogromnu regiju, a obaveze više nismo mogli da ispunjavamo onako kako bi trebalo. Uzrok ovakvog stanja su naslijeđene obaveze koje ispunjavamo kroz reprograme i trenutno ne možemo da poslujemo pozitivno. Oko 17.500 kvadratnih metara prostora je šuplje, a moramo da zagrijemo te prostorije. Imamo vodovodnu mrežu koju smo krpili na svakih 11 metara, krovovi su bili u katastrofalnom stanju i sve je to regulisano. Međutim, dalje od toga ne možemo“, pojasnio je Vasić.
Nevesinjci očekuju pomoć društvene zajednice jer njihova zdravstvena ustanova nema dovoljno pacijenata na osnovu čega bi mogla da se finansira.
„Naša bolnica je mala i godišnje imamo oko 1.200 pacijenata, a finansiranje zdravstvenih ustanova je zastupljeno isključivo na osnovu broja i težine slučajeva. Pacijentima ništa ne nedostaje, ali nismo platili poreze i doprinose radnicima, kao i dugovanja prema dobavljačima“, istakao je Boro Vasiljević, direktor Opšte bolnice Nevesinje.
U Opštoj bolnici Kasindo kažu da je smještaj najveći problem ove ustanove, a da je obim rada povećan za 22 odsto.
„Izgradnjom novog prostora i hirurškog bloka sigurno možemo da budemo čvrsta karika u zdravstvenom lancu. Dobili smo zadatke kako bismo regulisali postojeća dugovanja“, rekao je direktor Siniša Zubić.
Nema otkaza i smanjenja plata
Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, rekao je da u bolnicama Nevesinje, Prijedor, Kasindo i Doboj neće biti smanjivane plate zdravstvenim radnicima, a nisu planirani ni otkazi.
„Lokalne zajednice moraće aktivnije da se uključe u ovakve situacije jer je interesantno da se njihovi predstavnici pojave samo kad treba da se imenuje rukovodeća struktura ustanove. Opštine će morati oko 2,5 odsto sredstava namijeniti zdravstvenim ustanovama, kako bi one funkcionisale“, istakao je Granulić.
Nezavisne novine

Comments are closed.