Voćari nezadovoljni saradnjom s Prijedorčankom

Tvrdnje pojedinih prijedorskih voćara da saradnju s Prijedorčankom, fabrikom za preradu i otkup voća iz Brezičana kod Prijedora, kvare neredovne isplate, koje kasne i po godinu, potencirao je ovih dana, uoči sezone otkupa, Stanko Mršić, predsjednik Udruženja voćara općine Prijedor.
Mršić tvrdi da su voćari, njih oko 70, koliko ih trenutno broji ovo udruženje, dobro upoznati s poslovnom politikom Prijedorčanke i činjenicom da će za ustupljeno voće pare dobiti tek za godinu.
– Bilo bi najbolje kada bi Prijedorčanka pratila naš ciklus proizvodnje i kada bismo dio sredstava dobivali u proljeće, kako bismo mogli nabaviti bar zaštitna sredstva. Ispada tako da kreditiramo Prijedorčanku, kojoj uglavnom isporučujemo industrijsko voće, a ono prve klase, jer su isplate redovnije, prodajemo u firme na području Laktaša, Trna kod BanjE Luke i Bosanske Dubice… Praktično, snalazimo se na razne načine – kazao je Mršić i dodao da se većina voćara mora kreditno zadužiti kako bi obnovila proizvodnju.
Ljiljana Vukelić, izvršna direktorica Prijedorčanke, poručila je da poslovni partneri te kompanije imaju prioritet u isplatama.
– Zadržali smo sve naše kooperante i oni su prvi kojima se plaća. Nikoga ne obmanjujemo, niti smo koga zakinuli za novac. Stoji to da ne plaćamo možda najredovnije, ali sve platimo, i to u roku do godine. Trenutno nam se javlja sve više kooperanata – kazala je Vukelić i dodala da nerijetko, u želji da zaštite proizvođače, otkupljuju i voće lošijeg kvaliteta.
Prijedorčanka trenutno zapošljava 55 radnika, a u sezoni prerade i otkupa voća još 20. Prosječna plaća zaposlenih iznosi oko 500 maraka, a osim tržišta Srbije i Crne Gore, proizvode plasiraju i u Ameriku. Sok ove godine planiraju i prodor na njemačko tržište.

Siguran otkup
Količine otkupljenog voća u Prijedorčanki i ove će godine diktirati cijena, a u ovom trenutku uz 2.000 već otkupljenog voća, u ovoj fabrici planiraju siguran otkup još 4.000 do 5.000 tona jabuke, 4.000 tona šljive i oko 1.000 tona kruške.
Dnevni avaz

Comments are closed.