Voda neispravna u svakoj četvrtoj školi

Inspekcijskim kontrolama od početka godine utvrđeno je da je voda neispravna u svakoj četvrtoj kontrolisanoj školi u RS, odnosno školskom vodovodu, pokazuju podaci Inspektorata RS.
Naime, opštinske zdravstveno-sanitarne inspekcije u RS su od početka godine izvršile 48 kontrola školskih vodovoda i u 12 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Zbog toga su inspektori izrekli 10 mjera zabrane upotrebe neispravne vode, a u dva slučaja su naložili otklanjanje drugih nedostataka.
U većini slučajeva radi se o seoskim školama koje imaju vlastito snabdijevanje ili iz zajedničkog sistema za školu i mještane.
U Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ iz Brezičana, kod Prijedora, su potvrdili da imaju dvije područne škole koje se vodom snabdijevaju iz bunara, te da im je Inspekcija naložila da jedan bunar očiste, što je urađeno, te je sada kvalitet vode zadovoljavajući.
Takođe, u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Busnovima, kod Prijedora, navode da imaju šest područnih škola, a da je jedna godinama problematična, pa voda nije za korištenje.
Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor RS, kazao je da je voda u gradskim vodovodima pod stalnom kontrolom ovlaštenih laboratorija, tako da škole sa ovih vodovoda nemaju problema.
„Zajedničke aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS, Inspekcije i Instituta za zaštitu zdravlja RS u prethodnim godinama na rješavanju problema školskih vodovoda dale su pozitivne rezultate“, rekao je Miljić.
On je naveo da su za devet mjeseci ove godine izvršene 222 kontrole centralnih, lokalnih i školskih vodovoda, kao i drugih vodoobjekata.
„U 51 kontroli su utvrđene nepravilnosti, a inspektori su izricali mjere zabrane upotrebe neispravne vode, zabrane rada kliconošama, obaveze redovnog ispitivanja vode i vođenja evidencija i slično“, rekao je Miljić.
Nezavisne novine

Comments are closed.