Voda zamijenila kišnicu

Skola u CarakovuPodručna škola u Čarakovu kod Prijedora, u koje se vratilo oko 1.200 povratnika, juče je konačno dobila pitku vodu. Učenici ove škole godinama su poslije rata u obnovljenom objektu bili prinuđeni da vodu za piće donose od kuća ili da piju kišnicu. Lokalna vlast u izgradnju školskog bunara i vodosnabdijevanje škole uložila je oko 20.000 KM. Marko Pavić, načelnik Prijedora, kazao je nakon presijecanja svečane vrpce i predavanja na upotrebu bunara rukovodstvu škole, da je konačno riješen ključni problem koji je godinama bio prisutan u ovoj sredini.

„Ova škola nije imala ni tehničku vodu, a kamoli onu za piće, ali je isti problem prisutan i u kućama domaćina koji kubure sa nestašicom vode za piće“, kazao je Pavić.

Stevica Džogazović, direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Prijedoru, kojoj pripada Područna škola u Čarakovu, koju pohađa 35 đaka od prvog do petog razreda, kazao je da je opština Prijedor riješila vodosnabdijevanje škole, a da će Ministarstvo u ovoj sredini realizovati još jedan veoma bitan projekat.

„Riječ je o izgradnji sportskog igrališta koga će koristiti učenici, ali i lokalno stanovništvo. Taj projekat će u cjelosti finansirati resorno ministarstvo“, kazao je Džogazović, dodajući da će se voda iz bunara sada moći koristiti i za pokretanje školske kotlovnice i zagrijavanje radijatora.

Sigurno su najsretniji bili učenici koji su konačno nakon nekoliko godina mogli da koriste vodu u svojoj školi.

Učenica petog razreda Samira Hopovac kaže da je mukama đaka došao kraj. „Vodu više nećemo donositi od kuća jer ćemo je moći piti u školi kada se ispita hemijska i bakteriološka ispravnost. Takođe, ni školske spužve nećemo više prati u obližnjem potoku da bismo obrisali tablu“, kaže ova učenica.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.