Vodosnabdijevanje i kanalizacija – Pavić: Učešće građana od 15 odsto izuzetno povoljno

gradonacelnik pavicU okviru „Projekta snabdijevanja vodom i kanalizacijom opštine Prijedor“ uskoro će biti raspisan tender za izvođača radova za drugu fazu kanalizacije u naselju Tukovi u kojoj bi svako domaćinstvo trebalo da uvede nove kućne priključke na ranije izgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu, najavio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

„U izgradnji te sekundarne kanalizacione mreže projektom je predviđeno učešće građana od 15 odsto, što smatram izuzetno povoljnim, iznose koje će građani biti dužni platiti utvrdićemo u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica i svako domaćinstvo o tome će biti obaviješteno“, rekao je Pavić i dodao da bi taj posao trebalo da bude završen u ovoj godini.

On je naveo da je lokalna zajednica za prvu fazu kanalizacije u naselju Tukovi uložila do sada 5,2 miliona maraka, a da je druga faza dio novog, velikog projekta vrijednog 16.106.000 evra koji će se realizovati do 2015. godine.

„Nakon ovoga, redom će biti raspisivani tenderi za izbor izvođača radova za kanalizacije u Gomjenici, Kozarcu i Omarskoj, za drugu fazu vodovoda u Omarskoj i za prvu fazu vodovoda Tomašička jezera“, dodao je Pavić.

„Projekat snabdijevanja vodom i kanalizacijom opštine Prijedor“ finansiraće se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 50 odsto ili 8.053.000 evra, grant i bilateralnim sredstvima u iznosu od 35 odsto ili 5.637.100 evra, te tekućim ulaganjima lokalne zajednice u iznosu od 15 odsto ili 2.415.900 evra.

Projekat, čiji cilj je da obezbijedi pouzdano vodosnabdijevanje i sigurno odvođenje otpadnih voda za što veći broj stanovnika, a posebno onih kojima te usluge do sada nisu bile obezbijeđene, podijeljen je u tri komponente.

Prva obuhvata izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka na području Tukova i izgradnju sekundarne mreže u naseljima koja će se priključiti na regionalni sistem vodosnabdijevanja Crno Vrelo, a vrijedna je 3.881.000 evra.

Druga komponenta obuhvata izgradnju fekalnog i kišnog kanalizacionog sistema na području Gomjenice i izgradnju primarne mreže vodovodnog sistema Tomašička jezera, a vrijedna je 5.105.000 evra.

Treća komponenta obuhvata sanaciju i rekonstrukciju distributivne mreže centralnog sistema za snabdijevanje vodom u Prijedoru, rekonstrukciju i proširenje kanalizacionog sistema Omarska i rekonstrukciju i proširenje fekalnog i kišnog kanalizacionog sistema Kozarac, a vrijedna je 7.120.000 evra.

Opština Prijedor je u avgustu prošle godine Timu za upravljanje projektima Vlade Republike Srpske dostavila prijedlog projektnog plana, a Vlada je krajem novembra prošle godine dala saglasnost za realizaciju „Projekta snabdijevanja vodom i kanalizacijom opštine Prijedor“.
SRNA

Comments are closed.