Vodostaj Sane u porastu

Sana

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru iznosio je jutros u 9 časova 385 centimetara, sa tendencijom daljeg blagog rasta, s obzirom da su i dalje prisutne padavine na prijedorskom području i na slivnom području Sane.

Iz Odsjeka civilne zaštite saopšteno je da su vodostaji rijeka Gomjenica, Miloševica, Puharska i drugih u porastu, ali trenutno ne prijeti opasnost od izlivanja ovih rijeka.

„S obzirom na dalji rast vodostaja i mogućnost dostizanja kritične tačke vodostaja rijeke Sane od 420 centimetara, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić naložio je redovno praćenje stanja vodostaja i stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad“, rekao je Dušan Vranješ, šef prijedorskog Odsjeka civilne zaštite.

On kaže da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednom periodu ne očekuju obilnije padavine, ali će Odsjek nastaviti da redovno prati stanje kako bi blagovremeno gradonačelniku Prijedora predložio mjere zaštite.

Mjerama koje je proglasio gradonačelnik obavezuju se sve institucije i subjekti zaštite i spasavanja na području Prijedora da preduzimaju pripremne mjere pripravnosti predviđene planom zaštite od poplava.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.