Vodostaj Sane za 24 časa porastao više od dva i po metra

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 časa porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba „Kozara“ Prijedor. Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba „Kozara“ Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru. Juče u 18.15 časova vodostaj je iznosio 128 centimetara, a večeras u 18.15 časova 402 centimetra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.

„Imamo oko 200 poplavljenih domaćinstava, a u dvadesetak kuća je ušla voda“, rekao je Đaković novinarima nakon obilaska radova na popravljanju nasipa koji je noćas voda probila i gdje se okupilo 30-ak mladih da pomognu u radovima.

Gradski štab za vanredne situacije nakon popodnevne sjednice saopštio je da su svi subjekti zaštite i spasavanja preduzeli naložene mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnosti za zaštitu od poplava.

„Kako je prema meteorološkim predviđanjima moguće dostizanje kritičnog nivoa vodostaja rijeke Sane i plavljenja naselja u zoni rijeke Sane (Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani) upućuje se upozorenje stanovnicima u ovim stambenim zonama koji mogu biti zahvaćeni poplavom da preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava – podizanje stvari na viši nivo i preduzimanje mjera radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA – ATV BL
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.