„Vodovod Prijedor“: Na pomolu novo poskupljenje vode

Novo poskupljenje vode očekuje Prijedorčane nakon što su se u prošloj godini već dva puta suočili sa povećanjem cijena vode.

Upravni odbor prijedorskog „Vodovoda“ donio je odluku o povećanju cijena za kategoriju domaćinstva za oko 19 odsto, a za zanatski sektor u nešto manjem procentu, što treba da odobri lokalna vlast.

Direktor ovog preduzeća Vlado Reljić u više navrata je naglašavao da voda nije socijalna nego ekonomska kategorija.

Domaćinstva će metar kubni vode sada plaćaju 0,88 KM, a budžetski potrošači 1,52 KM, bez PDV-a.

Cijena odvođenja otpadnih voda za domaćinstva iznosi 0,21 KM po metru kubnom, a za budžetske potrošače 0,49 KM, bez PDV-a.

U ove cijene nije uračunat porez na dodatnu vrijednost koji iznosi 17 odsto.

Prihode koje ostvari poskupljenjem „Vodovod“ ne može koristiti za povećanje plata zaposlenih niti za druga primanja radnika, nego isključivo za tekuće održavanje sistema vodosnabdijevanja, kao i za investicije za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju sistema.

Od 1. februara prošle godine prijedorskim domaćinstvim voda je poskupjela za 15 odsto, a kanalizacija za pet odsto, dok su obje usluge za budžetske potrošače poskupjele za po pet odsto.

Drugo poskupljenje, 22 odsto za obje usluge u domaćinstvima odnosno sedam odsto za obje usluge kod budžetskih potrošača, počelo se primjenjivati 1. jula prošle godine.

Prijedorski „Vodovod“ ima oko 17.000 registrovanih korisnika. Dugovanja potrošača za veća su od 8,2 miliona KM. Naplativost usluga u prošloj godni iznosila je 83 odsto.
SRNA

Comments are closed.