Vrijedna priznanja za projekat glavne prijedorske ulice

Zgrada poslovnog centra „Importane“ u Sarajevu proglašena je za najbolji projekat na konkursu za međunarodnu Graditeljsku nagradu „Cemex“, koji se u BiH organizuje četvrti put. Članovi Odbora nagrade direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru Krešimir Šaravanja, profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Zlatar, te dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci Milenko Stanković, proglasili su sarajevski „Importane centar“, poznatiji i kao „Balkanske puzle“, najkvalitetnijim projektom u ovogodišnjoj konkurenciji. Projekat „Importane centar Sarajevo“ je ocijenjen kao najbolji u kategoriji javnih i poslovnih građevina.
Riječ je o multifunkcionalnom poslovnom centru koji obuhvata kancelarijske prostore, hotel, stanovanje, šoping centar i podzemnu garažu. Svečana dodjela Graditeljske nagrade „Cemex“ održana je u Prijedoru, a Odbor je ovom prilikom uručio i 19. međunarodnu nagradu „Cemeh Building Award “ koju je prošle godine osvojio infrastrukturni projekat Ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca iz Prijedora. Ovaj je projekat na međunarodnom nivou dvostruko nagrađen; osvojio je prvo mjesto u kategoriji „Pristupačnosti“ i treće mjesto u kategoriji „Infrastrukturne građevine“ u 2010. godini. Autori projekta su Malina i Saša Čvoro, investitor je Opština Prijedor dok je izvođač radova bilo preduzeće „Prijedorputevi“.
Njima su na današnjoj dodjeli nagrada uručene plakete a autorima projekta i zasluženi pehari. Osim prošlogodišnjeg međunarodnog uspjeha prijedorske Ulice Kralja Petra Prvog oslobodioca, BiH je 2007. godine ostvarila na tom međunarodnom takmičenju treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine s projektom Park Petra Kočića iz Banjaluke, dok je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banjaluke 2008. godine osvojio čak dvije međunarodne nagrade i to u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Graditeljska nagrada „Cemex“ ustanovljena je prije 20 godina u svrhu prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije koja je od 2005. vlasnik „Cemexa“ Hrvatska(bivši Dalmacijacement).
Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje „Cemex“-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi.
Tekst – SRNA i GradPrijedor.com
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.