Vrijedne ruke čine čuda: Od otpada pravi ukrase – FOTO

glas-nisvet semanic 1Vrijedne ruke čine čuda, a kad se s njima udruži umjetnički talenat, onda nastaju djela vrijedna divljenja, o čemu najbolje može da posvjedoče rukotvorine Nisveta Semanića.

Kućice, kutije za nakit, cipele i druge ukrase vozač iz Prijedora pravi od starog papira, uglavnom novinskog.

Kaže da se ovom neobičnom hobiju posvetio slučajno, tako što je želio da iskoristi novine koje njegovi ukućani pročitaju i spreme za bacanje.

glas-nisvet semanic 2– Ideje se nižu jedna za drugom. Tako imam izrađene makete kuća od papira, kutije za nakit i razne druge predmete koji mogu poslužiti kao lijep poklon i ukras u svakom domaćinstvu ili radnom prostoru – kaže Semanić.

Dodaje da mu nije bitno o kakvom je papiru riječ, da li je od nekih dnevnih novina ili ilustrovanog časopisa.

– Što su šarenije, to je i predmet više ukrašen, a neke posebne šeme za njihovu izradu nemam. Jednostavno mi sine neka ideja šta bih pravio i obično kako zamislim tako da kraju i ispadne – kaže Semanić.

glas-nisvet semanic 3Izrada predmeta od novinskog papira zahtijeva veliku preciznost, ali Semanić ističe da je u svim poslovima koje je obavio precizan, tako da mu to ne predstavlja problem.

– Po profesiji sam vozač i uvijek sam morao da budem koncentrisan na ono što radim. Tako sam i izradu suvenira shvatio ozbiljno i to mi je postalo više nego hobi, pogotovo što nemam stalnog zaposlenja i što sam uvijek volio da pravim nešto neobično – kaže Semanić.

Dodaje da više radi u dugim zimskim noćima i da mu za izradu jednog predmeta treba najviše dva-tri dana.

glas-nisvet semanic 4– Smatram da sam spojio ugodno i korisno jer pored toga što sam udovoljio svojim željama da napravim nešto neobično, sa druge strane sam iskoristio materijal koji bi se inače bacio. Tako u mojim predmetima novinski papir živi svoj drugi “radni vijek”, kako često volim da kažem – priča Semanić.

Dodaje da u njegovoj kući nema papira za otpad, mada često kupuje novine da bi ih iskoristio za svoj ručni rad.
Nisvet u svom neobičnom hobiju ima i podršku porodice, posebno kćerke, koja mota rolnice od papira, ali je najvažnije da ima posla i da se riješi starog papira.

glas-nisvet semanic 5Izložba
Na izložbeno-prodajnom salonu koji je otvoren u Tržnom centru “Robot” Semanić je izložio svoje rukotvorine da bi pokazao svoje neobične radove, a, ako mu se posreći, i nešto zaradio, budući da nema stalnog zaposlenja.

Glas Srpske

Comments are closed.