Za 36 budućih preduzetnika po 3.000 KM iz gradskog budžeta

Prijedor

Od 59 prijavljenih za podsticaje za samozapošljavanje i za preduzetničke inicijative za žene odabrano je 36 kandidata koji će za podršku svojoj djelatnosti dobiti po 3.000 KM iz budžeta grada Prijedora.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić rekla je da je ovo osma godina da se iz gradskog budžeta dodjeljuju podsticaji zapošljavanju i samozapošljavanju, sve s ciljem smanjenja nezaposlenosti.

„Korisnici podsticaja ovdje se upoznaju o obavezama koje proističu iz ugovora. Mi smo ovdje da objasnimo da su ovo bespovratna sredstva koja predstavljaju stimulaciju, a ne iznos koji je dovoljan za samoodrživost djelatnosti“, rekla je Hošićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da je među prijavljenima za podsticaje najviše poljoprivrednih proizvođača i uslužnih djelatnosti, te nešto manje proizvodnje.

Za odabrane kandidate Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ ove sedmice organizuje obuku iz poslovnog planiranja, vođenja biznisa i izrade vlastitog biznis plana.

Branislav Vujasin iz Agencije „PREDA-PD“ rekao je da je oko 70 odsto preduzetnika koji su pokrenuli vlastiti biznis u Prijedoru, a koji su koristili podsticaje iz gradskog budžeta, opstalo na tržištu i dostiglo samoodrživost.

Dragana Babić izradom suvenira počela se baviti prije šest-sedam godina, najprije iz hobija, a potom je shvatila da je to posao kojim bi se mogla ozbiljnije baviti i od kojeg može da se živi, iako se radi mnogo više od osmosatnog radnog vremena.

„Protekle dvije-tri godine godine ispitivala sam tržište. Registrovanjem djelatnosti u avgustu ove godine, osim za turističke destinacije, sada mogu da radim i za poklon šopove i trgovačke radnje. Lani sam obišla 12 sajmova da vidim kako ljudi reaguju na moje proizvode, jer radim ciljano suvenir za svaku destinaciju“, rekla je Babićeva.

Za kandidate će biti organizovan razgovor i sa predstavnicima Poreske uprave Republike Srpske o pitanjima fiskalizacije, poreza i obaveza koja stoje pred preduzetnicima.

Budžetom grada Prijedora za 2015. godinu predviđeno je 100.000 KM za podsticaje samozapošljavanju i 8.500 KM za podršku ženskom preduzetništvu.

Autor: SRNA – Capital.ba

Comments are closed.