Za 365 dana pročitao čak 198 knjiga!

Nenad Marković

Nenad Marković

Nezaposleni obućar Nenad Nešo Marković (42) iz sela Baltići kod Prijedora koji je za godinu dana pročitao 198 knjiga, ponjeo je titulu najaktivnijeg i najboljeg čitaoca u gradu, čime je zasjenio lokalne intelektualce, koji sve rijeđe posjećuju mjesnu biblioteku!

On je nedavno povodom 62. godišnjice Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora dobio zahvalnicu, ilustrovanu „Enciklopediju znakova i simbola“ i besplatnu godišnju članarinu.

-Ne bih komentarisao kako jedan obućar može biti bolji čitalac od lokalnih intelektualaca, ali i to se dešava. Obućarski zanat sam završio krajem devedesetih, a onda morao u vojsku i rat. Zato ne vjerujem da bih sada znao napraviti cipele, jer celi život radim za nadnicu. Inače, kao osnovac sam planirao da upišem jezički smjer u gimnaziji, a posle fakultet srpskog jezika i književnosti, međutim nije bilo novca. Ipak, zadržao sam ljubav prema čitanju-kaže Marković.

On je od djetinjstva pročitao nekoliko hiljada knjiga iz Prijedorske biblioteke, a kada sabere sve što je posudio od prijatelja, komšija i poznanika dolazi do cifre od oko desetak hiljada pročitanih naslova.

Mara Ećim, direktorka biblioteke „Ćirilo i Metodije“ i profesorka srpskog jezika, kaže da se začudila kada je od odjeljenja za odrasle dobila informaciju da je obućar najaktivniji čitalac u gradu.

– Odgovoran je i savjestan član i veliki je zaljubljenik u knjige, pa zahvalnica i nagrada odlaze u prave ruke. Naravno, izdvojila bih i srednjoškolca Stefana Keziju i osnovce Filipa Đukića i Nikolu Savića, i naglasila da se broj mlađih čitalaca stalno povećava. Trenutno u dječjem odeljenju imamo oko 500 i 1.100 članova u odeljenju za odrasle. Cilj je da dostignemo predratni broj od preko 2.000 članova, što zaslužuje grad koji ima više od 100.000 stanovnika i koji je srednjoškolski i fakultetski centar – ističe Ećimova.

– Čitam uveče, jer po danu radim, a prva knjiga je bila Ćopićeva „Bašta sljezove boje“. Branko je fenomenalan pisac, a tu su i Andrić, Krleža, Dučić, Šantić, Hese, Prever, Šolohov, Tolstoj, Jesenjin… Nema loše knjige. U svakoj se može naći ponešto, a najviše volim beletristiku-ističe Nenad.

Na osnovu pročitanih knjiga, Marković zaključuje da današnji svet pati od sedam vrsta bolesti, što je rekao na svečanosti dodjele nagrada najboljim čitaocima.

– Od posla bez morala, politike bez principa, obrazovanja bez karaktera, bogaćenja bez reda, ubiranja plodova bez rada, ljudstva bez vrlina i predanosti bez vjere. Patimo i od nekontrolisanih želja i pretjerane ambicije, zavisti, pohlepe, neznanja, arogancije, ega i mržnje. Ako bismo se riješili tog duhovnog siromaštva i upoznali sebe, bili bismo srećniji. Istinsku sreću daje samo ljubav – tvrdi ovaj mještanin sela Baltići, koje je 10 kilometara udaljeno od Prijedora.

Tvrdi da zbog toga najčešće posuđuje knjige sa ljubavnom tematikom.

– Šta vrijedi bogatstvo ako u sebi nemamo ljubavi. I sam Isus je rekao da je ljubav pokretač svega. Zato ne gledam televiziju koja mi u kuću unosi mržnju. Čitam knjige, koje su mi najveći izvor zadovoljstva i utočište od sadašnjeg i naopakog sveta. Danas je najteže biti čovjek. Sve ostalo je lako-objašnjava Marković.

On navodi da novija literatura obiluje mržnjom i nasiljem.

– Zapad nije kriv što od njega prihvatamo najgore i mislimo da je to moda, a zaboravljamo svoj identitet i psujemo što nam je najsvetije. Zaboravljamo i da čitamo, a roditelji i učitelji sve manje „podvaljuju“ knjige djeci, koja su prepuštena kompjuterima, igricama, televiziji i lakoj zabavi. Srpski jezik i ćirilica su zapostavljeni, a djeca siromašna riječima i bogata upadicama-kaže Marković.

Nada se da elektronsko čitanje knjiga neće zaživjeti, jer bi to, prema njegovom mišljenju, značilo propast civilizacije.

– Nema ništa bez stare dobre knjige u rukama. Ja sam iz nje naučio dosta, jer je ona najveći učitelj života. Bar imam kritičko mišljenje pa me svako ne može prevariti i obmanuti. Tako su za mene na primjer svaki izbori kao kreketanje žaba, a političari se, umjesto da ćute i tako dobiju više glasova, otkrivaju praznim obećanjima – ocjenjuje Nešo.

Njegova majka Nada kaže da je ljubav prema čitanju nasledio od oca Dušana, policajaca koji je poginuo kada je Nenad imao samo godinu dana.

– I sada čuva njegove knjige, pa je nagrada za najaktivnijeg čitaoca u Prijedoru stigla u najbolje ruke, jer toliko ne čitaju ni oni koji su pozavršavali fakultete. Nekad me naljuti što se odmah uhvati knjige kada dođe s posla. Samo se nasmeje i prozbori da je to njegov odmor. Još da mi ga je oženiti-nada se Nada.

Izvor: Press RS

Comments are closed.