Za Dom zdravlja potrebno još 440.000 maraka

Za obnovu prijedorskog Doma zdravlja, osim prvobitno planiranih 710.000 KM, potrebno je još 440.000 KM, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Mladen Miodragović. Zdravstveni radnici i pacijenti prijedorskog Doma zdravlja od 1. septembra prošle godine izmješteni su u zgrade bivše medicine rada i bivše stomatologije. Novo zdanje trebalo je da počnu koristiti 1. marta, što se nije desilo ni pet mjeseci od predviđenog roka.

– Obnovljena zgrada trebalo bi da bude useljiva dva mjeseca nakon što se nađu potrebna dodatna sredstva, a za tih 440.000 KM kreditno ćemo se zadužiti, za šta čekamo saglasnost ministarstava zdravlja i finansija Republike Srpske – rekao je Miodragović.

On je podsjetio da su u prvobitno planiranih 710.000 KM učestvovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite sa 60 odsto i opština Prijedor sa 40 odsto, oboje iz kredita Svjetske banke za projekat porodične medicine.

– Čim su počeli radovi, vidjelo se da početni iznos neće biti dovoljan i da će biti mnogo naknadnih radova, a u januaru smo naručili procjenu koliko će koštati ti dodatni radovi – naveo je Miodragović.

Prema njegovim riječima, obnova Doma zdravlja koštaće sada 1.150.000 KM umjesto 710.000 KM, a kako ni opština ni Ministarstvo nemaju predviđen taj novac u ovogodišnjim budžetima, Upravni odbor Doma zdravlja Prijedor donio je odluku da se kreditno zaduži za tu razliku od 440.000 KM.

– Taj bi nas kredit koštao 10.000 KM mjesečno u narednih pet godina i mislim da to možemo plaćati iz redovnog poslovanja, iako se sindikati tome protive u strahu od kašnjenja i smanjenja plata – rekao je Miodragović.

U zgradi bivše stomatologije na Urijama biće smješteni dječija stomatologija, pedijatrija i šest ambulanti porodične medicine, a na primarnom nivou zdravstvene zaštite pacijenti će moći da koriste još i ginekološke usluge.

Kada bude obnovljen, prijedorski Dom zdravlja imaće 12 ambulanti porodične medicine, laboratoriju, higijensko-epidemiološku službu, rendgen dijagnostiku i hitnu pomoć.

Projektom porodične medicine sve ostale usluge koje je ranije pružao Dom zdravlja sada su na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.