Za dva dana prepješačio Kozaru

Pero Špadić, lokalni novinar iz Prijedora i veliki zaljubljenik u ljepote Kozare, i ove godine je, kao i proteklih pet, u dva dana proteklog vikenda prepješačio Kozaru i na putu dugom 60-ak kilometara, od starta od Maslin Baira, više Malog Palančišta kod Prijedora, došao do Banje Luke.
Prepun utisaka kaže da je sve ličilo na svojevrstan „discovery“, jer je na pješački poduhvat po Kozari, kojem se pridružio i Prijedorčanin Ratko Radaković, krenuo praznog ranca.
– Hranili smo se uglavnom gljivama, jagodama, nekim bobicama koje smo našli usput i pili smo vodu sa izvora kojih na Kozari ima bezbroj. Bilo je zanimljivo, pogotovo noću, dok smo pod malim šatorom budno osluškivali sve zvukove – kaže Špadić i dodaje da su imali i sreće jer su se tokom dvodnevnog putovanja „u oči pogledali samo s bezazlenim zecom i umiljatim vjevericama“.
Špadić se u Prijedor iz Banje Luke vratio na mnogo ugodniji način, automobilom. Dodaje da je i peto putovanje ostalo zabilježeno na videozapisu, tako da nije isključeno da dokumentarni filmovi „Putujući Kozarom“, koje je uradio u saradnji sa akademskim slikarom Zoranom Radonjićem i fotoreporterom „Dnevnog avaza“ Draganom Stojnićem, dobiju i nastavak.

Dom na Previji
Tokom pješačenja Špadić je „dotakao“ i sam vrh Kozare, Lisinu, i visinu od 978 metara, a spustio se i do vrha Previje gdje Planinarsko društvo „Previja“ iz Banje Luke ima planinarski dom.
Dnevni avaz

Comments are closed.