Za dve godine poklonjene dve kuće

Sedmočlana porodica nevenčanog bračnog para Laze Mrđe i Božane Lukić, meštana Petrovog Gaja kod Prijedora, za nekoliko meseci će se preseliti u novu montažnu kuću, donaciju humanitarne organizacije Moji bližnji iz Holandije.

U akciju za pomoć ovoj siromašnoj porodici uključeno je Humanitarno udruženje Hljeb života. Izvršni direktor ove organizacije Danko Malešević kaže da je holandska Humanitarna organizacija Moji bližnji tokom prošlogodišnje posete Prijedoru prepoznala problem ove porodice i odlučila da im pomogne.

– Donatori su prošle godine došli iz Holandije i videli da je porodica provela prošlu zimu u ovoj maloj drvenoj kući. Tu im se rodila i beba. Oni su odlučilida pomognu da im se napravi kuća. Temelj je izliven, ali, nažalost, nećemo pre zime moći sve da završimo zato što Holanđani dolaze tek u februaru i tada će dovesti montažnu kuću – kaže Malešević.

Ono što roditelji i deca sanjaju je da u novoj kući konačno budu svi zajedno. U staroj baraci to nisu mogli, jer je desetak kvadrata sa jednim krevetom bilo dovoljno samo za petoro pa je dvoje dece spavalo kod rođaka.

– Jedva čekam novu kuću, zbog dece pre svega. Vode u baraci nemamo, donosim iz bunara. Teško živimo. Muž radi u selu fizičke poslove kako bi nešto zaradio, ali slabo je to. Cepa drva ako ga neko zovne i tako zaradi 20-25 maraka – kaže Božana.
Humanitarna organizacija Moji bližnji iz Holandije na ovakav način je pre dve godine rešila i stambeni problem samohrane majke Božane Aleksić sa petoro dece iz Garevaca.

Žive od dečjeg dodatka
Koliko je ovoj porodici pomoć neophodna potvrđuje jedan pogled na Božanu koja je pre devet meseci na svet donela najmlađu kćerku Nikolinu. Jedina redovna primanja su 300 maraka dečjeg dodatka, koji suprug Laza pokušava povećati nadničenjem.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com

Comments are closed.