Za kobnu „trinaesticu“ iz Praga stigla oprema vrijedna 80.000 evra

57342de1-42dc-4faf-8f3c-75980a0a0a64-trinaestica-prijedor-718x446

Automatska rampa s polubranicima, kojom će konačno biti osiguran opasni pružni prelaz „trinaestica“ u Raškovcu kod Prijedora, biće postavljena najkasnije do sredine avgusta, potvrđeno je iz Uprave „Željeznica RS“.

Toliko će trebati da se postavi oprema – rampa, polubranici, kablovi… Donacija vrijedna 80.000 evra stigla je od proizvođača sigurnosne opreme AŽD „Praha“ iz češkog glavnog grada Praga.

57342e0e-4df0-4aab-b58a-75b40a0a0a64-trinaestica-prijedor-2

U nadležnosti grada Prijedora je izrada projekta i uređenje lokalnog puta, a vrijednost kompletnih radova, prema ranije potpisanom sporazumu, iznosi oko 900.000 KM.

Automatski polubranici

– Pružni prelaz imat će automatsko upravljanje kontrolnim punktom, koji će nadgledati otpravnik vozova u Željezničkoj stanici u Prijedoru. S dolaskom i prolaskom voza polubranici će se automatski dizati i spuštati, a bit će i svjetlosna te zvučna signalizacija, što će ovaj prelaz svrstati u jedan od savremeno osiguranih i, nadamo se, potpuno sigurnim – poručili su iz „Željeznica RS“.

Sedmero poginulih

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Prijedor, od januara 1995. do kraja 2015. godine na ovom pružnom prelazu dogodilo se osam saobraćajnih nesreća, odnosno sudara voza i putničkih vozila. Tri osobe su poginule, dok je osam lakše povrijeđeno.

Kobna „trinaestica“ početkom januara ove godine odnijela je četiri života prilikom stravičnog sudara voza i Audija. Samo nekoliko dana prije ove tragedije Branka Desnica uspjela je iskočiti iz svog Punta, koji je lokomotiva potpuno uništila.

Zbog velikog broja nesreća, mještani Raškovca kod Prijedora su više puta najavljivali blokadu ovog pružnog prelaza.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba

Comments are closed.