Za majku nijedna žrtva nije velika

Majka heroj, 32-godišnja Jelena Trikić, izbeglica iz Drvara, o kojoj su „Vesti“ nedavno pisale, nastavlja svoju borbu.

Nakon što je pre mesec dana na svet donela sina Nikolu, odbijajući da primi hemioterapiju zbog tumora na mozgu, da ne bi ugrozila bebu, svoj život dovela je u opasnost. Njena porodica se nada da će biti jača od zle sudbine, jer sada ima i razlog više da živi. A mali Nikola, težak samo 2.250 grama i sam je ovih dana, poput svoje majke, smešten u banjalučkom Kliničkom centru.

Jelena je u teškom stanju, tvrde njeni najbliži. Šanse da ozdravi su neizvesne, lekari ne mogu sa sigurnošću da tvrde da će biti bolje ili gore. Neki predlažu alternativno lečenje kubanskim kapima, ali konačnu reč daju lekari.

Jelenin suprug Goran Dunović kaže da pozivi podrške stižu iz cele Republike Srpske. Neki dobri ljudi već su poslali i konkretnu pomoć. S obzirom na to da ova porodica živi u Prijedoru, u izuzetno teškim uslovima, svaka pomoć dobro bi im došla.

– Kao što kažu doktori, nešto je u njihovim, a nešto u božjim rukama. Verujem u Jelenino izlečenje, jer se čuda dešavaju svakodnevno i svuda oko nas. Dok postoji volja, čovek može prevazići i nadjačati svaku bolest. Jelena je odličnog morala, svesna je situacije i oboje smo optimisti. Neće se predati zbog Nikole, zbog njega mora da živi – kaže Goran Dunović, inače prosvetni radnik.

On otkriva da su se Jelenini problemi sa zdravljem pojavili još 2006. godine. Tada su verovali da ima teškoća sa želucem i stresom.

– To je trajalo do 2007. godine dok nije urađen snimak glave koji je bio katastrofalan. Tumor je već bio veliki. Posle prve operacije je otklonjen, smatralo se da neće biti problema, međutim, tumor se pojavio dve godine kasnije. Drugom operacijom je ponovo uklonjen, a Jelena je preventivno poslata na ciklus radioterapija. Posle toga, snimak glave je bio odličan. Mlada žena nije imala nikakvih problema, čak je razmišljala o poslu posle završetka ekonomskog fakulteta. Ali, sreća je kratko trajala. Počela je sporo da se kreće i govori. Nije mogla da guta, stalno je bila pospana. Verovali su da je to zbog trudnoće, ali je na neurohirurgiji ustanovljeno da je stanje lošije nego ranije. Tumor se proširio – priča s tugom suprug Goran.

Iako su joj lekari savetovali da se zbog teškog zdravstvenog stanja porođaj obavi ranije, kako bi se počelo sa jačim hemioterapijama, Jelena je to odbila svesno žrtvujući zdravlje.

– Pre porođaja je bila u kritičnom stanju. Nismo znali ni da li će se probuditi iz anestezije. Ipak, donela je na svet prelepog dečaka. Sada je počela da priča, smeje se… Lekarima se prvi put u karijeri desilo da osoba koja ima tumor mozga rodi. Smatram da bi se malo ko odlučio na tako hrabar i rizičan korak. Ponosan sam na svoju suprugu – kaže Goran Dunović.

Jelenina majka, Milkica Trikić, presrećna je što je dobila unuka, ali joj je veoma teško zbog kćerkinog stanja. Jedva govori, još je u šoku.

– Jeleni i Goranu je teško. Mala je Goranova prosvetarska plata. Žive kod njegove porodice koja je izbegla iz Ključa i kuću menjala za sličnu u Prijedoru. Uredili su potkrovlje kada su se uzeli i verovali da će imati srećan dom – priča Jelenina majka, strepeći ovih dana za život svoje ćerke i unuka.

Kontakt adresa

Čitaoci „Vesti“ iz Australije interesovali su se za Jelenino zdravlje čim su na stranicama našeg lista saznali za njenu sudbinu. Izrazili su spremnost da joj pomognu, svesni da njeno lečenje iziskuje brojne troškove, baš kao dolazak novog člana porodice. Svi koji žele da pomognu ovoj hrabroj ženi mogu to učiniti posredstvom naše Redakcije ili tako što će stupiti u kontakt sa njenim suprugom Goranom Dunovićem. Telefon je: +387 65 860 014.

Jedinstven slučaj

Doktor Slobodan Grahovac, lekar koji je porodio Jelenu Trikić, rekao je ranije da je ovo prvi slučaj da je pacijentkinja sa tumorom mozga uspela na vlastitu odgovornost izneti trudnoću, iako medicina u tom slučaju preporučuje da se prvo čuva život majke.

– Bilo je pitanje hoće li se probuditi iz anestezije. Srećom, sve je prošlo dobro, u svakodnevnom je kontaktu sa bebom. Ostvarila joj se želja da postane majka i to je drži u životu – objasnio je Grahovac.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com

Comments are closed.