Za mjesec dana zaposleno 350 lica

Prema podacima prijedorske filijale Fonda za zapošljavanje RS, prošlog mjeseca posao je dobilo 350 osoba, što je, prema riječima nadležnih, svojevrstan rekord. „Od tog broja njih 132 je zaposleno na području Prijedora, a zahvaljujući proaktivnim mjerama Vlade RS i angažovanjem lokalnih zajednica do posla su dolazili i nezaposleni u Kostajnici, Prijedoru i Novom Gradu“, kazao je Zdravko Suvajac, direktor prijedorske filijale u kojoj djeluje šest biroa.

Suvajac je precizirao da je najviše osoba zaposleno, njih 35, u tekstilnoj industriji „Tekstil Stanić“ u Kostajnici, zatim u prijedorskoj keksari „Mira“, te u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru, kao i u „Željeznici Novi Grad“.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini s evidencije prijedorske filijale za zapošljavanje skinuto je više od 2.000 nezaposlenih lica.

„Do posla je u proteklih devet mjeseci ove godine na području regije došlo 2.165 nezaposlenih lica. Naša je želja da ovu godinu zaključimo zapošljavanjem oko 3.000 osoba, što bi bilo na nivou prošlogodišnjih rezultata ostvarenih u zapošljavanju“, istakao je Suvajac.

Ipak, na području regije Prijedor i dalje je veliki broj onih koji do posla teško dolaze i trenutno ih je na evidenciji prijedorske filijale Fonda za zapošljavanje skoro 20.000.

Samo u Prijedoru, zaključno sa prošlim mjesecom, bez posla je bilo 12.129 osoba.

Jedan od njih je i tridesetpetogodišnji Amir Džihić, po zanimanju moler, povratnik u Kozarac, koji, kako kaže, već deset godina traži stalno zaposlenje. Poslovi koji mu se nude na građevinskim objektima samo su privremenog karaktera, pa Džihić ne zna kako bez stalnog zaposlenja da prehrani svoju porodicu.

„Radio sam u Njemačkoj, ali sam se odlučio vratiti na svoje rodno ognjište.

Javljao sam se na brojne konkurse, ali do stalnog zaposlenja nisam došao“, kazao je Džihić.

Suvajac je, kaže, svjestan da je mnogo onih koji poput Amira Džihića ne mogu da dođu do stalnog zaposlenja, ali poručuje da bi takvi trebalo da se uključe u program dodatne edukacije i prekvalifikacije jer tržište rada vapi za deficitarnim zanimanjima.

„Na evidenciji Biroa rada uopšte nemamo kvalifikovanih zavarivača koji imaju ateste, obućara, stolara, krojača, vunovlakača, obrađivača stakla, časovničara, kovača. Uz to, prava je potraga za onima koji imaju fakultetske diplome građevinskih inženjera i arhitekata, elektro, mašinskih i saobraćajnih inženjera, profesora fizike i matematike, te stranih jezika“, tvrdi Suvajac.

U prijedorskoj filijali ističu da se nova radna mjesta očekuju i po osnovu ponovljenih javnih poziva za zapošljavanje povratnika i Roma.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.