Za nabavku nove opreme na području prijedorske regije izdvojeno više od pola miliona KM

Na području prijedorske regije nabavljena je oprema od 579.585 KM u okviru projekta podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje, koji je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz podršku Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj.

Konsultant u IFAD projektu pri prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Žarko Tubin rekao je Srni da je projekat realizovan u opštinama Oštra Luka, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Krupa na Uni.

– Cilj projekta je poboljšanje kapaciteta poljopoprivrednih uduženja, nabavkom potrebne opreme. Od ukupnog iznosa, IFAD je izdvojio 359.058 KM, opštine 54.975 KM, a korisnici 165.552 KM – rekao je Tubin.

Prema njegovim riječima, osim opreme u dijelu startap paketa, podržana je nabavka steonih junica za Udruženje farmera u Novom Gradu i proizvodnja krastavaca kornišona u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.

Tubin kaže da su, osim direktne podrške poljoprivrednoj proizvodnji, u programu IFAD podržani i projekti seoske infrastrukture.

– U opštini Krupa na Uni podržani su projekti od 591.332 KM, u Novom Gradu 763.465 KM, u Kostajnici 364.813 KM, Kozarskoj Dubici 657.170 KM i u Oštroj Luci 352.293 KM. U ovom dijelu projekta dio sredstava su obezbijedile opštine – navodi Tubin.

On je rekao da je počela realizacija novog programa o ugovorenoj proizvodnji krastavaca kornišona, koji je podržao IFAD.

– Imamo biznis-plan sa njemačkom firmom Karl Kine za sufinansiranje podizanja zasada krastavaca kornišona. Podrška je 40 odsto cijene repromaterijala, uz dodatnih 10 odsto za žene i lica mlađa od 40 godina – rekao je Tubin.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će opštine u kojima je organizovana proizvodnja podržati proizvođače sa dodatnih 10 odsto od cijene repomaterijala.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com

Comments are closed.