Za neutrošenu vodu plaćaju hiljade maraka

Iako su mještani sela Gornji Orlovci kod Prijedora vodu iz gradskog „Vodovoda“ dobili tek krajem prošle godine, na njihove kućne adrese već mjesecima pristižu računi od nekoliko hiljada maraka za ovu komunalnu uslugu.
Navodno je riječ je o zaostalim potraživanjima koja prijedorski vodovod nastoji da naplati. Možda to ne bi ni bilo ništa čudno da su mještani bar povremeno imali vodu.
– Do kraja prošle godine vodom smo se snabdijevali isključivo iz sopstvenih bunara, a evo dva mjeseca otkada je puštena voda iz novih bazena uspijevamo da imamo vodu iz gradskog vodovoda – priča nam Brane Kojić, pokazujući svoj račun za vodu od 2.160 maraka.
Ništa manji iznos nema ni njegov rođak i komšija Dragan Kojić, koji je nekoliko puta odlazio u gradski vodovod da im ukaže na grešku, ali, kako kaže, to nije vrijedjelo.
– Rekao sam da vodu nismo imali i tražio od njih objašnjenje kako su uopšte došli do 2.250 maraka, koliki je račun dobilo moje domaćinstvo. Nisu mi znali odgovoriti. Slijegali su ramenima govoreći da će to popraviti – rekao je Kojić, naglašavajući da se ništa nije popravilo.
– Naprotiv, i dalje su stizali računi, ne svaki mjesec, ali svaka dva-tri sigurno i svaki put bi račun bio uvećan za par stotina maraka. Tako je ispalo da sam ja potrošio vodu koju nisam ni imao, u vrijednosti od preko hiljadu maraka – priča Dragan i dodaje da je apsurdno i to da se uz vodu redovno uračunava i kanalizacija, koja je od Orlovaca udaljena pet kilometara i da mještani imaju sopstvene septičke jame.
U domaćinstvu Doste Kos račun za vodu daleko je veći od onih koje imaju Kojići i iznosi 3.400 maraka.
– Ovaj naš zaselak, ako izuzmemo kraj sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je vode malo i bilo, nije imao nikako gradsku vodu, a meni je dolazio račun po kojem sam mjesečno trošila 30 kubnih metara vode – kaže ogorčena Dosta Kos.
U Savjetu MZ Gornji Orlovci kažu da su o ovome obavijestili nadležne opštinske organe.
– Činjenica je da računi ne dolaze svakom domaćinstvu, ali stižu na adrese onih domaćinstava koja stvarno vodu nisu imala od izgradnje vodovoda polovinom sedamdesetih godina prošlog vijeka – kaže Dragan Banović, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Gornji Orlovci.
Otpis duga
U „Vodovodu“ su nam potvrdili da su im se mještani žalili zbog velikih računa. Šef Službe za finansijske poslove gradskog vodovoda Vukašin Šipka kaže da je došlo vjerovatno do nekih propusta u obračunu i da će to biti ispravljeno.
– Odluku o otpisu duga ne možemo donijeti mi u finansijskoj službi već to mora donijeti Nadzorni odbor. Činjenica je da pojedini dijelovi sela nisu imali vodu, a neki su je imali povremeno u posljednje dvije decenije. Moramo to riješiti i pojedine račune znatno umanjiti za sav onaj period kada vode stvarno nije bilo – kaže Šipka.
Glas Srpske

Comments are closed.