Za operacije oka treba 5.000 eura

Nedžad Dedić (38), rodom iz Zvornika, sa mjestom boravka u Prijedoru pokušava spasiti vid na lijevom oku svoje 12-godišnje kćerke Adelise. Djevojčica je prije četiri godine pala sa visine od četiri metra na glavu i teško povrijedila lijevo oko.

Postoji zamućenje rožnice i siva mrena. Preporučuje se operativni zahvat transplantacije rožnice, operacija posttraumatske mrene i korekcija zjenice, piše u nalazu dr. Miroslava Štambuka iz Zagreba, uz konstataciju da ova tri operativna zahvata koštaju 5.000 eura.

Adelisa na lijevo oko praktično ne vidi. Roditelji Nedžad i Azra imaju još dvoje djece, 7-godišnjeg Adnana i 16-godišnju Nedžadu, a žive od 103 KM koje Nedžad, 50-postotni ratni vojni invalid, dobiva od države. On se cijeli rat borio u 210. viteškoj oslobodilačkoj brigadi „Nesib Malkić“. Iz rata je izišao sa gelerom u leđima koji ljekari zbog blizine kičme ne žele dirati. Porodica Dedić je podstanar u Prijedoru u kući u kojoj sa svojom porodicom živi Azrina sestra.

– Do sada smo na razne načine uspjeli prikupiti 6.000 KM. Suljo Halalkić, Prijedorčanin koji živi u Švedskoj, dao je 2.000 KM, a ostalo su bili manji iznosi – kaže Nedžad Dedić.

Operativni zahvati na oku 12-godišnje Adelise dr. Štambuk izveo bi u austrijskom gradu Gracu (Graz).

Sredstva za pomoć djevojčici Adelisi mogu se uplatiti na račun UniCredit Zagrebačke banke 3386402505612281, 25-64-05612-2 sa naznakom za Adelisu Dedić.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.