Za vikend predstavljanje turističkih potencijala Prijedora učesnicima kampa Jednostavno izviđaštvo

Učesnicima kampa „Jednostavno izviđaštvo“ na Boračkom jezeru kod Konjica, tokom vikenda će biti predstavljeni turistički potencijali Prijedora, najavila je direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić.

„Predstavićemo turističke potencijale planine Kozare, rijeke Sane, ribnjaka Saničani i kulturno-istorijskih znamenitosti Potkozarja, a učesnicima ćemo podijeliti promotivni materijal“, potvrdila je Ganićeva Srni.

Ona je istakla da je prezentacija potkozarske turističke ponude naknadno uvrštena u program izviđačkog kampa budući da bi se zimski kamp trebao održati na Kozari u januaru iduće godine.

Kamp se održava od 6. do 15. avgusta, a okupio je 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice. Kamp vodi 26 izviđača i planinki iz Prijedora i Zenice. U njegovoj realizaciji kao tehničko osoblje, obezbjeđenje, medicinsko osoblje, kuhari i higijeničari, učestvuje još 35 izviđača i planinki, a, izuzev tri profesionalna kuhara, svi su volonteri.

Starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Ernest Badnjević istakao je da su sticanje novih znanja i vještina, boravak u prirodi i njeno očuvanje, drugarstvo, prijateljstvo, zaštitnički odnos prema mlađima i poštivanje starijih, uvažavanje drugih i drugačijih bez obzira na etničku, vjersku ili neku drugu pripadnost, vrline koje krase izviđače.

„Ovaj kamp je dokaz da mladi ne poznaju granice i poruka da im treba pružiti priliku da sami izgrade sebe i svoju sretniju budućnost. Da je to moguće i ispravno pokazuju i ova sretna, nasmijana i razigrana lica učesnika kampa“, rekao je Badnjević.

U kampu djeluje više radionica: umjetnost i muzika, mir i tolerancija, neverbalna komunikacija, izrada maski, te demokratija i civilno društvo. Za učensike kampa organizovane su posjete mjestima kulturne baštine (Mostar, Počitelj, Buna i Žitomislić), zatim planinarenje, rafting na Neretvi, kupanje u Boračkom jezeru, filmske projekcije, gluma, ples, pjesma i talenat šou.

Cilj kampa je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača, da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine, a da zimi domaćini budu prijedorski izviđači.

Domaćin i organizator kampa je Savezu izviđača opštine Zenica, koorganizator Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora, a sa 40.000 američkih dolara finansira ga ambasada SAD u BiH.
SRNA

Comments are closed.