Za zaštitu od poplava 16 miliona maraka

Mještani poplavljenih prijedorskih naselja Vrbice, Tukovi, Raškovac i Gomjenica juče su konačno, poslije tri dana, mogli izaći iz svojih kuća. Vodostaj rijeke Sane kod Prijedora u blagom je opadanju, a u poplavljenim naseljima smanjen je nivo plavnih voda. Mlađena Radanovića, mještanina Gomjenice, sada brine ko će mu namiriti štetu. „Svake godine najmanje dva puta naše su kuće pod vodom. Stradaju nam usjevi i pokućstvo. Domaćini koji drže stoku i živinu imaju ogromne materijalne štete“, kaže Radanović.

Draško Ðenadija, član Štaba Civilne zaštite Prijedor, rekao je da je na području ove opštine poplavljeno oko 400 objekata.

„Ovih dana je najkritičnije bilo u izbjegličkom naselju Vrbice. Juče je bilo najteže u naselju Tukovi, gdje se pod vodom nalazi osam domaćinstava“, rekao je Ðenadija.

Iz prijedorskog „Vodovoda“ i Doma zdravlja saopšteno je da je voda iz gradskog vodovoda ispravna, dok se u povratničkom naselju Kozarac stanovnici vodom snabdijevaju iz cisterni jer voda tamo nije za piće.

Dragan Štark, načelnik Odjeljenja za obuku, informacije, popunu i logistiku u Republičkoj upravi Civilne zaštite RS (RUCZRS), kaže da je rješavanje problema poplava u nadležnosti lokalne zajednice i preduzeća koja se bave održavanjem vodozaštitnih objekata.

„Ako lokalna zajednica nije u stanju da preduzme mjere zaštite od poplava, za pomoć treba da se obrati republičkim organima i Direkciji za vode RS. To je do sada trebalo riješiti“, poručio je Štark.

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, međutim, tvrdi da su problemi s vodom u nadležnosti upravo Direkcije za vode RS.

„Nadležna je ta direkcija, a ne lokalne zajednice. Mi plaćamo doprinos za to. Ali, od početka rata do sada Direkcija za vode RS u Prijedor nije uložila ni marku“, kazao je Pavić.

On ističe da su u Direkciji za vode RS obaviješteni i o ovoj poplavi, ali da se u toj instituciji ne odazivaju na njihove dopise već tri godine.

U Direkciji, pak, odbacuju ove optužbe i poručuju da novca nema.

„Zahtjevi opštine Prijedor su opravdani, ali nedostaju finansijska sredstva. Za to bi bila potrebna investicija u iznosu od 16 miliona KM. Direkcija za vode RS obraćala se za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali bezuspješno“, kaže Slaviša Savić, pomoćnik direktora za tehnički sektor u Direkciji za vode RS.

On dodaje da je posljednji put u februaru upućen dopis Ministarstvu, u kome su tražena dodatna sredstva u iznosu od 37 miliona KM za sanaciju crpnih stanica, rekonstrukciju savskog nasipa, čišćenje kanala, uređenje obala rijeka Vrbas, Bosna i Drina, ali da odgovor još nije stigao.

Radivoje Bratić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da je on od Vlade tražio izdvajanje tog novca u dva navrata.

„Jednostavno, sredstava za tu namjenu nema. Urađen je okvirni plan razvoja vodoprivrede, gdje je precizirano koje su mjere i sredstva potrebni. Taj plan je usvojen prije godinu i po, ali problem je što se po njemu ne postupa. Znam da su sredstva ograničena, ali tu zaista moramo nešto učiniti“, kazao je Bratić.

Vlada će izdvojiti 800.000 maraka
Dragan Tupajić, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS (RUCZRS), juče je u Prijedoru posjetio stanovnike poplavom ugroženih područja.

„Vlada RS će ovih dana donijeti odluku o interventnom izdvajanju 800.000 maraka za Prijedor, za uređenje vodotoka u skladu sa projektom koji je već dostavila lokalna zajednica. To su sredstva iz Razvojnog programa RS“, rekao je Tupajić.

On je dodao da će i RUCZRS dobiti interventnih 100.000 maraka za saniranje štete na poplavljenim područjima te da će dio tih sredstava biti upućen na ugrožena područja u Prijedoru. Tupajić je rekao da će pomoć biti upućena i iz Crvenog krsta RS.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.