Zabranjena ljubav ponovo pobijedila

U selu Rajkovići kod Kozarca u subotu je služena misa u novoizgrađenoj crkvi Male Gospe, čime je oživljeno sjećanje na legendu o „zabranjenoj ljubavi“.
Banjalučki biskup Franjo Komarica blagoslovio je crkvu, a uz sasluženje i prisustvo prijedorskih sveštenika katoličke, pravoslavne i ukrajinske crkve, kao i predstavnika medžlisa.
Ovu katoličku bogomolju, koja je nikla na mjestu stare i u prošlom ratu porušene crkve, zajedno su obnavljali mještani, a na inicijativu Helge Kambić, praunuke Karla Šmucera vlasnika nekadašnje pilane koji je davne 1903. godine i izgradio kapelu u Rajkovićima.
Stara crkva nikla je u šumi još početkom prošlog vijeka za potrebe radnika koji su radili u pilani. Za nju se vezuje i legenda u kojoj se pominje da su crkvu Male Gospe u Rajkovićima, mještani prije nazivali i Mehmedovom crkvom. Mehmed Kulašić bio je radnik pilane koji se zaljubio u djevojku Mariju Šmucer, kćerku vlasnika pilane. Kada je otac saznao za ovu „zabranjenu“, ljubav, kako legenda kaže, Mehmeda je otpustio s posla, a kćerku poslao u inostranstvo.
Prijedorski župnik Marijan Stojanović kaže da postoje podaci da je crkvu sagradio baš djevojčin otac i to na mjestu gdje se mladi par tajno sastajao.
– Prema legendi, koja se proširila u narodu i eto traje i danas, Marija Šmucer imala je i vanbračno dijete sa Mehmedom Kulašićem koji se zbog nesretne ljubavi kasnije nikada nije oženio. Zato je za nas katolike ovo svetinja i simbol zajedništva sa svim narodima ovog kraja bez obzira na vjeroispovijest, i zato smo crkvu u Rajkovićima ponovo izgradili i obnovili – kazao je Stojanović.
Biskup Komarica je rekao da je iskreno radostan, što je ponovo na ovom mjestu uz izgradnju crkve pobijedila ljubav.
– Radostan sam i zahvalan što sam svjedok da su ovdje ljubav i sloga pobijedili ono što je učinio manjak ljubavi i sloge u nesretnom ratu. Ovdje su se brojni katolici, a i oni koji to nisu, udružili kako bi izgradili bogomolju koja ih kroz vijekove ipak povezuje – kazao je biskup Komarica.
U Rajkoviće je iz Ljubljane stigla i Helga Kambić, praunuka Karla Šmucera, koja je za obnovu crkve, donirala 20.000 evra.
– Ovaj obred i otvaranje kao i blagoslov crkve nikada neću zaboraviti. Ovo je naše porodično zdanje i na neki način sjećanje na moju djedovinu i porodicu od koje su ostala samo dva potomka – kazala je Helga.
Pored nje, budući da je za izgradnju crkve uloženo 180.000 KM, novac je, pored mnogobrojnih donatora, uložila i opština Prijedor 10.000 maraka za crkvu, a još 15.000 KM za elektrifikaciju tog područja.
Ministarstvo za izbjeglice RS
Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS izdvojiće 24.000 KM za rekonstrukciju mosta i prilazne staze prema kapeli posvećenoj rođenju blažene djevice Marije u zaseoku Rajkovići u Kozarcu, javile su agencije.
U prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika drugih vjerskih zajednica juče je u obnovljenoj kapeli služena sveta misa i blagoslov kapele, čemu je prisustvovala i savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske Marija Rapo.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.