Zahtjev za premještaj ratnog zločinca: Peticija je šamar žrtvama iz Prijedora

Porodica Zorana Babića, bivšeg policajca iz Prijedora, kojeg je Sud BiH krajem prošle godine zbog ratnog zločina počinjenog u avgustu 1992. godine na Korićanskim stijenama i učešća u strijeljanju više od 150 bošnjačkih civila u prvostepenom postupku osudio na 22 godine zatvora, u Prijedoru je jučer na gradskom trgu organizirala potpisavanje peticije kojom traži da se „Babić iz pritvorske jedinice Suda BiH premjesti u kućni pritvor“.
– Peticija je pokušaj da utičemo na Žalbeno vijeće Suda BiH da koriguje odluku o visini kazne i uslova smještaja u kojem je trenutno Zoran, koji je paraplegičar i vrlo težak invalid. Zoran ne može da vodi sam brigu o svojoj higijeni, u teškom je stanju, ima otvorene rane na nogama i u zatvoru mu niko ne smije pomoći – kazao je jučer Ðorđe Taranjac, Babićev punac, te dodao da je peticiju potpisalo oko 1.500 Prijedorčana.
Edin Ramulić, predstavnik Udruženja „Izvor“, koje okuplja porodice ubijenih i nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, jučer je kazao da je potpisivanje ove peticije još jedan poraz civilizacije na prijedorskim ulicama.
– Prije mjesec na ovom istom mjestu organizirali smo protest u spomen nestalim žrtvama, civilima za kojim još tragamo. I nije bilo više od 70 ljudi. Prijedor još nema sluha prema žrtvama, a odjednom svi saosjećaju s bolešću jednog od osuđenika za ratne zločine.
Sasvim je sigurno da bi njegova kazna bila daleko veća da nije paraplegičar, tako da je ovo još jedan civilizacijski poraz i zasigurno još jedan šamar žrtvama – kazao je Ramulić.
Dnevni avaz

Comments are closed.