Zajednički izgraditi društveni dom u Bistrici

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić najavila je danas da će ovo ministarstvo, u partnerstvu sa gradom Prijedorom, realizovati projekat izgradnje društvenog doma u Bistrici kod Prijedora.

Nakon razgovora sa rukovodstvom opštine Prijedor, Rešićeva je rekla da su projekat inicirali sami mještani Bistrice, a ta se inicijativa uklapa u Strategiju razvoja lokalne samouprave, i to u segmentu „jačanje servisa građanima“.

Ona je naglasila da je jedan od segmenata te strategije i decentralizacija vlasti jer, prema njenim riječima, jačati lokalnu samoupravu znači jačati Republiku Srpsku.

„Činjenica da sada u Republici Srpskoj imamo šest gradova govori o ispunjavanju ciljeva Strategije razvoja lokalne samouprave“, istakla je Rešićeva i dodala da ovo ministarstvo ima odličnu saradnju sa gradom Prijedorom i Savezom opština i gradova Republike Srpske.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Prijedora Marko Pavić kaže da je u potpunosti zadovoljan tekstom novog zakona o upravi i lokalnoj samoupravi, jer će lokalne zajednice učiniti bližim običnim građanima i privredi, te efikasnijim i funkcionalnijim za sve, s obzirom da se veliki dio prava ostvaruje upravo na lokalnom nivou.

Novi zakon o upravi i lokalnoj samoupravi u formi je prijedloga i u parlamentarnoj proceduri trebalo bi da se nađe do kraja godine.

On je rekao je da će decentralizacija u korist lokalnih zajednica značiti i demokratizaciju, te dodao da resorno ministarstvo treba da vodi računa o decentralizaciji vlasti u Republici Srpskoj i BiH prilikom realizacije svih svojih planova.

Pavić je naveo da bi lokalne zajednice trebalo da budu uključene i u donošenje svih drugih zakona koji se direktno tiču lokalnih zajednica, kao što su, prema njegovim riječima, zakoni o stvarnim pravima, geodetskoj upravi i mnogim drugima.

„Jedino na taj način obezbijedili bismo da se ne skrnave prava ni građana, ni države, ni lokalne zajednice“, pojasnio je Pavić.

Govoreći o problemima komunalnih preduzeća, koja su iz većinskog vlasništva Republike prešla u vlasništvo lokalnih zajednica, Pavić je rekao da su momentu vlasničke transformacije ta preduzeća bila opterećena velikim dugovima i hipotekama.

„To i dalje otežava njihovo poslovanje. Mnoga su blokirana ili kreditno nesposobna, a većina tih dugova su dugovi prema državi ili državnim preduzećima, odnosno za poreze, doprinose i struju“, naveo je Pavić.

On je zatražio da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pokuša naći rješenje ovog problema.

Prijedor ima četiri takva preduzeća – „Vodovod“, „Toplana“, „Komunalne usluge“ i „Gradsku tržnicu“.

Izvor: SRNA

Comments are closed.