Zajedno pola vijeka

Zajedno pola vijekaSupružnici Mira i Bogoljub Kusonjić iz sela Gomjenica kod Prijedora juče su proslavili zlatni pir. „Punih pedest godina zajedničkog života je prošlo u slozi i ljubavi i nismo se pokajali“, kažu vremešni mladenci koji su i vršnjaci po godinama, jer svako ponaosob broji 71 godinu života. „Nismo znali ni šta je to bračna kriza, jer smo zajedno podnosili i dobro i zlo. Nikad se nismo posvađali da okrećemo glavu jedno od drugog ili ne daj bože da ne govorimo danima“, priča po drugi put mlada Mira Kusonjić. Dodaje da za proslavu svog „drugog vjenčanja“ nisu ni znali jer su im to iznenađenje dogovarali njihovi sinovi Goran i Ðorđe.

A sve je počelo daleke 1951. godine kada su se Mira i Bogoljub upoznali na prijedorskom korzu smještenom u glavnoj ulici.

„Zapela mi je moja Mira odmah za oko. I danas se sjećam tog prvog susreta i čini mi se kao da je juče bilo. Ona sa drugaricama, a ja sa momcima, to isto veče počeli se raspitaviti jedno o drugom, naravno preko posrednika“, govori Boguljub.

On kaže da su se čak sedam godina zabavljali dok im roditelji po tadašnjim običajima nisu zakazali vjenčanje.

„U tih sedam godina idu i dvije godine služenja vojnog roka koje sam proveo u Novom Sadu. Mislio sam ako mi Mira ostane vjerna oženiću je kad se iz vojske vratim, a ako ne – nije jedina“, priča Bogoljub Kusonjić koji dodaje da su u sedam godina zabavljanja on i njegova Mira i zanate pozavršavali, kako bi se mogli osamostaliti.

„Ja postala krojačica, a moj Bogoljub izučio stolarski zanat. Njegove ruke pokazale se zlatnima pogotovo kada smo se kućili i djecu stekli. Nije mu bilo ništa teško, a radio je puno. Zemlju smo golim rukama obrađivali i živjeli i u oskudici i u izobilju“, govori sjetno Mira Kusonjić koja se sjeća da su nakon vjenčanja prije 50 godina ona i Bogoljub umjesto na medeni mjesec, direktno otišli da okopavaju kukuruz na imanju Bogoljubovog oca. Na proslavu zlatnog pira njihovi sinovi pozvali su čak 150 uzvanika. Cijelo selo došlo je na novu svadbu, čak i vremešni kumovi Milena i Rade Mijatović, koji su svjedočili vjenčanju supružnika Kusonjić prije 50 godina.

Sin Goran Kusonjić, jedan od organizatora fešte svojih roditelja, tvrdi da su mu oni uvijek bili uzor.

„Evo i ja sa svojom suprugom Nadom već 25 godina živim u srećnom braku“, govori Goran Kusanjić , koji ima još jednu želju da ubrzo organizuje i novu svadbu. Ovaj put svoga brata Ðorđa koji tek treba da izabere mladenku.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.