Zaključat će fabrike i početi otpuštati radnike

Tekstilna industrija Republike Srpske nije u stanju podržati Opći kolektivni ugovor i najnižu zagarantiranu plaću zaposlenih od 370 maraka, poručuju iz Udruženja tekstilaca s područja regije Prijedor i traže da se s Kolektivnog ugovora hitno povuče potpis njihovog predstavnika.
U oštrom pismu adresiranom na Vladu RS i Sindikat najavljuju da će od nove godine, kada u tekstilnoj industriji počinje primjena nedavno potpisanog Općeg kolektivnog ugovora, zaključati fabrike i otpustiti radnike.
Mile Popović, predstavnik Udruženja i vlasnik tekstilne industrije Mileteks, tvrdi da će on, ako ne bude razumijevanja za ovaj problem, među prvima to učiniti.
– Većina tekstilaca s područja regije Prijedor, zbog smanjenog obima poslova, godišnje, u prosjeku, ne radi najmanje dva ili tri mjeseca. I za to vrijeme plaćamo poreze i doprinose, zagarantirane dohotke, bolovanja, godišnje odmore, regres. Sve te obaveze treba naraditi za pola godine, što je, praktično, nemoguće – rekao je Popović, čija je firma prošlu poslovnu godinu okončala sa skromnim prihodom od 3.000 maraka.
On kaže da odgovor na pismo, mada su o tome razgovarali s Rankom Mišić, predsjednicom Saveza sindikata RS, koja im je obećala mogućnost nekog kompromisa, još nisu dobili.
Dnevni avaz

Comments are closed.