Zaljubljeni i poslije pola vijeka braka

Sretko i Staka Saganović iz Rasavaca u ljubavi su dočekali 50 godina braka, pa su sa svojom mnogobrojnom porodicom proslavili svoj „zlatni pir“.
Svi koji poznaju slavljenika kažu da je za svoje godine veoma vitalan i duhom i tijelom, što pokazuje gotovo svaka njegova izgovorena riječ.
– Pored ove godišnjice braka, danas slavim i 75. rođendan, 55 godina od polaganja vozačkog ispita i 15 godina od starosne penzije. Sve se to sastalo u ovoj 2012. godini i sve sam želio da obilježim u ovom danu. Moram da priznam da mi je najdraži ovaj zlatni pir, jer ga proslavljamo sa 27 članova svoje porodice, što je najveće bogatstvo koje smo zajedno stekli – priča Sretko.
Dodaje da je sagradio pet kuća i prošao pet stranih država sa samo pet razreda osnovne škole, ali i da se nije pokajao što se mlad skrasio.
– Svoju suprugu bih mijenjao samo za dvije mlađe – našalio se Sretko i brzo se ispravio i dodao da se on i Staka vole i da su zaljubljeni kao da su u cvijetu mladosti.
– Stekli smo četvoro djece i od njih imamo osmoro unučadi, a od tri unuke koje su se udale imamo petoro praunučadi i očekujemo i šesto. Najljepši nam je trenutak bio kad smo udali kćerku od 17 godina, to mi je bio najsrećniji dan u životu – priča Sretko.
Kaže da se nikad nije pokajao što je oženio Staku, koja za pola vijeka zajedničkog života nikad nije rekla da bi prekoračila kućni prag i otišla od Sretka.
– A i što bi otišla, kad sam uvijek bio pažljiv prema njoj – kaže Sretko.
– Ljubav je, uz našu djecu, naš najveći uspjeh, a sve ostalo je bilo i prošlo – dodao je Sretko.
Staka (68) kaže da joj je oduvijek mnogo značila Sretkova podrška, jer je život na selu nekada bio veoma težak.
– Zajedno smo prolazili sve nedaće. Uspjeli smo da othranimo i izvedemo na pravi put četvoro djece, koja su već stekla svoje potomstvo. Samo njihovo prisustvo na ovom piru pokazuje da nas cijene i poštuju, što nam je najveća zahvalnost za naš trud – priča slavljenica Staka.
Ona je dodala da je tajna dugovječnog braka to što nisu ništa krili jedno od drugog i što su se međusobno savjetovali za sve važne, ali i nevažne odluke.
– Svi pitaju kako ste uspjeli da dočekate tolike godine, a ja kažem lijepo, slagali se i slušali jedno drugo, a ne ko ovi mladi danas, svako svoje pa nikako zajedno – kaže Staka.
Da ih mladalački duh još nije napustio Saganovići su pokazali svima koji su prisustvovali njihovom slavlju. Uprkos godinama srećni supružnici su zapjevali, ali i zaigrali u kolu.
– Pitao je Sretko kako ćeš, bako, igrati u kolu, hoćeš li moći, a ja odgovorim kako neću, šta mi fali, kad igram svaki dan oko kuće mogu i ovdje – kaže Staka Saganović.
Bračni zavjeti
Uz veliku svadbenu tortu, kao i prije 50 godina, doduše skromniju, Sretko i Staka Saganović su obnovili bračne zavjete.
– Nemamo neostvarenih želja, svuda smo išli, mnogo radosti zajedno dočekali, jedino da nas zdravlje posluži da dobijemo još praunuka i ništa nam više ne treba – rekli su uglas Sretko i Staka.
Glas Srpske

Comments are closed.