Zaposlena samo dva Roma

Od 650 Roma u Prijedoru zaposleno je samo dvoje lica, što ukazuje na to da je nezaposlenost gorući problem ove kategorije stanovništa, potvrdili su u Udruženju Roma u Prijedoru.

Jedan od nezaposlenih je i tridesetšestogodišnji Elvir Grgić, koji kaže da je godinama u ovom gradu tražio pošten posao kako bi osigurao egzistenciju za svoju porodicu, ali da nije dobio nijednu ponudu.

Kako bi preživjeli, on je prodavao raznu robu na prijedorskim pijacama i ulicama, pa je tako često dolazio u sukob s opštinskom inspekcijom i morao plaćati velike kazne. Šansu za bolje dane na kraju je našao aplicirajući za jedan projekat, ali za konkretne korake fali novca.

„Sve to me natjeralo da zakucam na vrata svih institucija. Tako sam aplicirao za projekat samozapošljavanja invalidnih lica i osoba s posebnim potrebama u prijedorskom Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. I upalilo je, jer sam od te ustanove dobio 3.000 maraka za otvaranje vlastite krojačke i tekstilne radnje, gdje planiramo raditi moja supruga Silvija i ja. Ono što me boli sada je što nemam para da kupim i registrujem fiskalnu kasu kako bih krenuo s poslom“, priča Grgić.

On je po zanimanju kvalifikovani tapetar, koji je zanat izučio u prijedorskoj specijalnoj školi koju pohađaju lica s posebnim potrebama.

Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru, navodi da se pokušava pomoći u rješavanju pitanja zaposlenja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.

„U Prijedoru od 650 Roma zvanično u komunalnim uslugama kao čistači rade samo njih dvojica. Ostali su prinuđeni da, kako bi prehranili svoje porodice, nadniče ili sakupljaju sekundarne sirovine. U najboljem slučaju neki od njih prodaju odjevne predmete na buvljacima“, kaže Salešević.

On mnogo očekuje od novog projekta na nivou BiH, koji je ponudilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

„Riječ je o tri miliona maraka na koje će za valjane projekte, koji budu ponuđeni ispred lokalnih zajednica, Romi, koji su po mnogo čemu najugroženija populacija stanovništva u BiH, moći računati u rješavanju svojih egzistencijalnih problema“, navodi Salešević.

Dodaje da je akcionim planovima predviđeno da za zapošljavanje Roma u RS bude izdvojeno 220.000 maraka, dok će za stambeno zbrinjavanje ove populacije, prema propozicijama projekta, biti osigurano novih 583.000 maraka.

„Računamo i sa sredstvima koja će biti izdvojena za zdravstvenu zaštitu, a koja prema aplikacijma lokalnih zajednica u našem entitetu treba da iznose 42.000 maraka. To su, istina, nedovoljna sredstva za rješavanje svih problema Roma, ali je važno da uz ovaj projekat apliciramo i na druge koje nude i ostale međunarodne nevladine organizacije“, ističe Salešević.

On se nada da će se u rješavanje problema uključiti i prijedorska filijala Zavoda za zapošljavanje, koja na evidenciji već ima veći broj Roma koji traže posao.

Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje, tvrdi da je na evidenciji rada trenutno 50 Roma koji aktivno traže posao.

„Njihov broj je daleko veći, ali nisu se svi prijavili na evidenciju nezaposlenih, što nam stvara određene probleme u vezi s nemogućnošću pronalaska takvih lica i u slučaju kada se otvori mogućnost njihovog zapošljavanja“, kaže Suvajac.

On poziva sve Rome u Prijedoru da se prijave na evidenciju Zavoda za zapošljavanje kako bi bili i zdravstveno osigurani i imali prava da se liječe.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.