Zasijano gotovo 18.000 hektara kukuruza

Foto: Ilustracija – Dani polja silažnog kukuruza

Na području prijedorske regije zasijano je gotovo 18.000 hektara kukuruza, što je za oko 1.000 hektara više nego prethodnih godina, rekao je Srni Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Egić je rekao da je sjetvu najznačanije kulture otževao nedostatak vlage u zemljištu.

“Poljoprivrednici su imali problema da kvalitetno pripreme zemljište za sjetvu. Ipak, uprkos problemima, sjetva je završena. Na parcelama, koje su propusne, kukuruz je kasnio sa nicanjem i prethodne padavine su popravile situaciju. Na drugim parcelama kukuruz je u fazi dva-tri lista”, naveo je Egić.

Egić je dodao da je ove godine u prijedorskoj regiji zasijano i 250 hektara soje, što je za 50 više u odnosu na višegodišnji prosjek.

“Zahvaljujući podršci resornog ministarstva, 26 proizvođača zasijalo od jednog do tri hektara. Ministarstvo je iz programa Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj podržalo sjetvu sa 40 odsto iznosa. Ukoliko je riječ o ženama ili licima do 35 godina starosti, podrška je dodatnih 10 odsto”, kaže Egić.

On je podsjetio da je u ovoj regiji podijeljeno 1.300 sjetvenih paketa, te da će ove sedmice korisnicima biti podijeljen rasad.

“Ovo je, takođe, jedna od mjera resornog ministarstva s ciljem povećanja zasijanih površina. Korisnicima su uručena sjemena krompira, luka i povrća, a ove sedmice dobiće rasad”, najavio je Egić.

Egić je ukazao da, zbog nedostatka vlage u zemljištu u prethodnom periodu, strna žita nisu dorasla u fazu u kojoj su trebala da budu.

“Prethodne padavine su stigle u krajnje vrijeme. Nadamo se da će žita imati dovoljno vlage i u vrijeme nalivanja zrna jer će se tada imati očekivani rod”, kaže Egić.

On je naglasio da u strnim žitima nema pojave bolesti.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.