Zašto u Prijedoru trgovci sve češće zatvaraju radnje, za razliku od zanatlija? [video prilog]

073468

Na području Prijedora, sve više preduzetnika okreće se zanatskim djelatnostima. Istovremeno se smanjuje dominacija trgovine i ugostiteljstva.

U 2015. godini zabilježen je veći broj registrovanih radionica nego u godini prije. To se odnosi na zanatlije, dok se u oblasti trgovine taj broj smanjuje, a ugostiteljstvo je konstantno na granici.

To je slika u gradu na Sani, kada su u pitanju ove tri djelatnosti, koje su u nadležnosti gradskog odjeljenja za privredu.

Ključ u bravi, a na vratima natpis da se lokal izdaje, slika je mnogih poslovnih prostora. Osim smanjenja platežne moći, trgovcima je veliki problem – konkurencija.

Stojan Mandić, sjeća se peroida prije 18 godina kada je za trgovinu, kaže, bilo idealno vrijeme: Danas je mnogo teže, naručito je to izraženo u posljednjih par godina, kada su naše tržište preplavili tržni centri koji su, pored toga što otvaraju velike centre, počeli da ih otvaraju i u centru gradova a ne samo na periferijama.“.

Dok iz godine u godinu ugostitelji stoje na granici po broju otvorenih lokalan, na području Prijedora povećan je broj zanatlija. Iako je situacija teška, obućar, Samir Alihodžić zadovoljan.

„Pokrivam se, živim od ovog posla, školovao sam djecu. Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam na nekim način što sam izabrao ovo zanimanje“, kaže Alihodžić.

Tokom prošle godine odjavljene su 222 trgovačke, ugostiteljske i zanatske radionice dok su u istoj godini registrovane 294 nove. To je za 31 radnju više nego u 2014.

„Od toga je bilo 69 trgovačkih, 74 ugostiteljske i 114 zanatskih radnji i izdvojenih poslovnih prostora 17“, precizirala je Zinajda Hošić, načelnica Odjeljenja za privredu Grada Prijedora.

Grad Prijedor će i ove godine dodjeljivati podsticajna sredstva u oblasti proizvodnih i prerađivačkih djelatnosti putem projekta podsticaj samozapošljavanju, po osnovu čega je u ovoj godini.

Autor: RTRS

Comments are closed.