Završen proces deminiranja na području Prijedora

Na području opštine Prijedor danas su završena deminiranja u selu Ališići i na lokaciji Ćopići u Mjesnoj zajednici Hambarine čime je u ovoj lokalnoj zajednici okončan proces deminiranja. Na području sela Ališići deminiran je 181 metar kvadratni, a na lokaciji Ćopići 3.329 metara kvadratnih. Stručni saradnik u Odsjeku za civilnu zaštitu Draško Đenadija rekao je da je na ovom poslu bila angažovana komercijalna deminerska firma „Demira“ iz Minhena sa sjedištem u Orašju. „Okončanjem ovih projekata službeno je završen proces deminiranja na području opštine Prijedor. To znači da, prema zvaničnim evidencijama, više ne postoje sumnjive površine koje imaju karakter minskog polja“, istakao je Đenadija.
On je potvrdio da je na području opštine Prijedor u proteklih deset godina deminirano ukupno 56.893 kvadratnih metara površina na više različitih lokacija. „Ostaju aktivnosti na pronalaženju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava koje Odsjek za civilnu zaštitu kontinuirano sprovodi u saradnji sa Deminerskim timom Republičke uprave civilne zaštite“, dodao je Đenadija. Ovaj tim je, navodi Đenadija, tokom ove godine intervenisao na 51 pojedinačnoj lokaciji pri čemu je bezbjedno uništio 90 ručnih bombi, 26 tromblona, 19 zolja i projektila za ručni bacač raketa, dvije minobacačke granate, 1.300 komada municije različitog kalibra i 62 ostala sredstva. U ta sredstva spadaju različite vrste minskih upaljača, detonatorskih kapisli i sporogorećeg štapina.
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Hambarine Nazif Pađen izrazio je zadovoljstvo što je na području Ćopića konačno raščišćen teren da bi mještani mogli da uđu u posjed zemljišta. „Napokon će se moći obnoviti kuća mještanina Senada Ćelića koji na to čeka već duže vremena“, kaže Pađen. Vođa radilišta deminerskog tima Raif Memić rekao je da su radovi trajali sedam dana i da tom prilikom nisu pronađena nikakva eksplozivna sredstva. On je naglasio da su ovaj zadatak investirali američka agencija za bezbjednost ljudi „ITF“ i američka Ambasada u BiH.
SRNA

Comments are closed.